Museiavtal upprör

Publicerad

Ett nytt avtal för Västergötlands museum rör upp känslorna i Skaraborg. En nedmontering av museet säger kritikerna. En anpassning till den nya regionindelningen, säger försvararna.

Västergötlands museum börjar sin historia 1863 när Västergötlands Fornminnesförening bildades. Idag förfogar museet över Sveriges tredje största kulturhistoriska samling. Mer än 300 000 föremål från donationer, insamlingar och utgrävningar, utnyttjat av forskare från hela världen.

Museet styrs av en stiftelse där Fornminnesföreningen, kommunen och Regionen ingår. Men avtalet med Regionen byggde på en uppgörelse från den tid då vi hade fyra län. -Nu har vi en storregion i stället och avtalet ska passa in i den, säger Kulturnämndens ordförande.

Men Fornminnesföreningen är kritisk till den nya organisationen.
Man ser uppbyggandet av ett byråkratiskt, regionalt museiverk framför sig. Kultur däremot kräver mångfald, kreativitet och ifrågasättanden. Dessutom oroar man sig för att de lokala nätverken mellan kulturföreningar och enskilda, men det är precis tvärtom säger man från Regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer