Lång kö till logoped för barn i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Om ditt barn behöver utredas av en logoped får du vara beredda att vänta ett tag. Väntetiderna i regionen är ett år eller längre. 3 000 barn och unga står i kö och de omkring 40 logopedtjänster som finns räcker inte till.

– Vi behöver ungefär det dubbla, säger enhetschefen Agneta Berntsson.

Köerna inom barnlogopedin har blivit längre och längre. Det berättar Agneta Berntsson, enhetschef på logopedimottagningen för barn och unga på Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg.

– De senaste årens ökning tror vi beror på att det till exempel föds väldigt mycket barn och att det här med språkstörning har blivit mer känt. Det är fler barn som remitteras från skolorna för utredning, säger hon.

Enligt henne ligger väntetiderna för att få en utredning eller behandling på runt ett år i hela länet. De som utreds för dyslexi kan få vänta ännu längre, ofta drygt två år. Barn i skolåldern erbjuds ingen hjälp alls i vissa delar av länet eftersom yngre barn behöver prioriteras.

I videon kan du höra Agneta Berntsson berätta hur barnens utveckling kan påverkas av de långa väntetiderna.

Utredning pågår

Under året har det pågått en utredning som ska se över både dagens lägesbild och hur situationen kan förbättras. Efter årsskiftet ska en slutrapport presenteras men redan nu står det klart att logopedtjänsterna behöver bli fler.

– Nästan en fördubbling kommer vi föreslå i den översyn som görs nu. Det finns ett 40-tal tjänster sammanlagt inom regionen nu och vi behöver ungefär det dubbla, säger Agneta Berntsson och tillägger att det ser bättre ut i Region Halland som har en kötid på 2-3 månader.

Finns det risk att patienterna i Västra Götaland åker till Halland istället?

– Det har redan börjat ske. Särskilt från Göteborgsområdet.

”Behöver göra mer än tidigare”

Pär Lundqvist (L), ordförande för hälso och sjukvårdsstyrelsen, delar bilden av att logopedtjänsterna behöver bli fler men kan inte säga hur många fler det kan bli tal om.

Pär Lundqvist (L) ordförande hälso och sjukvårdsnämnden. Foto: SVT

– Det har genomförts insatser tidigare men det är tydligt att de inte varit tillräckliga. Den genomlysningen och det genomgripande arbetet som vi gör med vår logopediverksamhet tror jag är nödvändiga för att förbättra situationen.

Vad gör en logoped?

Logopeder utreder och behandlar personer med olika typer av tal- och språkstörningar, röstproblem eller stamning. Även personer som har ät- och sväljsvårigheter kan få hjälp av en logoped.

Logopeder arbetar till exempel på logopedmottagningar, strokeenheter och olika former av rehabiliterings- och habiliteringsverksamheter.

Källa: Svenska Logopedförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.