Det är olyckligt att vi har ett pollenår samtidigt som pandemin, säger Åslög Dahl, pollenforskare vid Göteborgs univeristet. Foto: SVT

Ny studie: Mycket pollen i luften ger fler sjuka i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket pollen som är i luften påverkar hur många som drabbas av covid-19. Detta visar en ny internationell studie som bland annat forskare från Göteborgs universitet deltagit i.

Ju mer pollen – desto fler människor drabbas av av covid-19. Det är slutsatsen i en ny internationell studie där forskare från 31 länder på fem kontinenter har undersökt hur höga halter av pollen påverkar motståndskraften mot vissa virus. Studien har publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften PNAS.

– Man har sett ett tydligt samband. Ju mer pollen – desto fler infekterade, säger Åslög Dahl, pollenforskare vid Göteborgs universitet.

Pollen försvagar immunförsvaret

Hög pollenhalt försämrar nämligen utsöndringen av interferoner på slemhinnorna – vilket innebär att immunförsvarets första försvarslinje försvagas. Vilket då gör det lättare exempelvis att drabbas av covid-19.

– Det är viktigt att veta om man tillhör en riskgrupp att pollen är en faktor man måste ta hänsyn till och att det inte enbart gäller allergiker, säger Åslög Dahl.

Vid en pollenhalt på 100 pollen per kubikmeter luft ser forskarna att antalet infektioner per 100 000 innevånare ökar med 4 procent.

– Det är nivåer vi säkert kan räkna med i år. Och särskilt under björkblomningen kommer det att överskridas, säger Åslög Dahl.

Riskgrupper bör kolla pollenrapporterna

En slutsats är att människor som tillhör riskgrupper bör vara vaksamma vid pollenvarningar, speciellt då allergimedicin inte hjälper, då det inte handlar om någon allergisk reaktion.

Ett sätt att skydda sig är att använda munskydd – men det måste vara ett munskydd som filtrerar bort partiklar. Det överlägset viktigaste sättet att skydda sig är fortfarande att hålla avstånd.

– Det är olyckligt att vi har en pandemi samtidigt som vi har ett pollenår. Därför blev jag glad när jag hörde att det kommer flera vaccindoser, säger Åslög Dahl.

RÄTTELSE: I en tidigare rubrik på Facebook samt i en pushnotis som skickades ut hade vi en felaktig formulering om att pollenallergi ökar risken för covid-19. Det stämmer inte. Det den nya studien visar är att hur mycket pollen som är i luften påverkar hur många som drabbas av covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.