Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Muskelvärk, feber och torrhosta – det skiljer coronaviruset från allergi Foto: TT

Pollenforskaren: Så vet du att det är allergi och inte covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Rinnande näsa och ögon, nysningar och andra förkylningssymptom – nu drar pollensäsongen igång på allvar. Det är inte alltid lätt att veta vad som är pollenallergi och vad som är coronavirus. Men det finns skillnader.

Pollenforskaren på Göteborgs universitet, Åslög Dahl, menar att det finns vissa symptom för covid-19 som är lättare att skilja från allergiska reaktioner vid pollenallergi än andra.

– Till exempel feber, en speciell torrhosta och muskelvärk. Om man har en allergi är det väldigt ovanligt med feber, säger Åslög Dahl.

Hon påpekar att det är bra att redan nu börja medicinera mot pollenallergi, för att bygga upp ett motstånd innan högre halter kommer.

I klippet ovan hör du hur pollen kan öka smittspridningen och varför du inte bör vara ute och flåsa när pollenhalterna är höga.

”Både covid-19 och pollenallergi kan ge milda förkylningssymtom. Därför är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.

Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber, ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.”

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet