• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enorma mängder våtservetter gäckar Bernstorps grovreningsverk i Skara – klicka i klippet för att se problemet. Hör VA-chefen Sven-Eric Stenermark berätta mer. Foto: George Adam/SVT

Våtservett-mysteriet på reningsverket i Skara fortsätter: ”Inte hållbart”

Publicerad

Mysteriet med våtservetterna på Bernstorps grovreningsverk i Skara forsätter. Våtservetter tillsammans med liknande material, som inte borde spolas ner i toaletten, gör att maskinerna måste rensas varje dag.

– Det har blivit värre, vi har mer problem med våra maskiner och vi har mer stopp, säger VA-chefen Sven-Eric Stenermark.

Det var i juni som SVT rapporterade om mysteriet på grovreningsverket i Skara. Problemet hade då pågått i ett halvår och gäckade VA-chefen.

– Jag har aldrig varit med om att våtservetter kommer in i så här stor mängd, sa han då.

Mysteriet fortsätter

Nu har det gått ytterligare sex månader, problemet har ökat och än har man inte lyckats ta reda på var våtservetterna kommer ifrån. 

– Det är lite trasor här och lite trasor där och man får ingen tydlig bild av vart man ska leta vidare, säger Sven-Eric Stenermark.

VA-chefen har dock några teorier. Hör mer om dem och hör VA-chefen berätta om den nya kostsamma investeringen som ska få bukt på problemet med våtservetterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.