Foto: TT

Några minuters promenad förbättrar hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med Gymnastik- och idrottshögskolan har forskare i Göteborg undersökt hur risken för sjukdom sjunker i takt med hur mycket stillasittande som byts ut mot fysisk aktivitet.

– Resultatet visar att det räcker med att byta ut stillasittandet mot tio minuters lågintensiv fysisk aktivitet, oftast motsvarande en promenad, per dag för att få en betydande minskad risk för det metabola syndromet, säger Mats Börjesson, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare vid Östra sjukhuset.

Om den fysiska aktiviteten utförs på medel- eller högintensiv nivå, som vid motion/träning, minskar risken ytterligare.

I studien undersöktes hur risken för det så kallade metabola syndromet minskade med fysisk aktivitet på låg, mellan eller hög intensitetsnivå, från att stillasittandet byttes ut mot rörelse i en minut och upp till 120 minuter per dag.

Risken helt eliminerad

Kurvan som visar resultaten vid högintensiv fysisk aktivitet sjunker mest drastiskt. Vid 10 minuters högintensiv träning per dag har risken redan mer än halverats och den är helt eliminerad vid träning en timme per dag.

– Det har att göra med att människor som rör på sig så mycket inte längre har de riskfaktorerna som ingår i det metabola syndromet, säger Göran Bergström, professor vid Sahlgrenska akademin och huvudansvarig för hela studien.

30 000 svenskar, varav mer än 6 000 göteborgare, i åldern 50-64 år ingår i en omfattande studie rörande hjärt- och lungstatus.

Kortfattat handlar det metabola syndromet om bukfetma i kombination med riskfaktorer gällande blodfetter, kolesterol, högt blodtryck och nedsatt glukostolerans eller diabetes typ 2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.