Bostadsområdet Stensmedjan i Trollhättan byggdes under 1950-talet. Foto: Shorsh Ali

Namninsamling i protest mot hyreshöjning i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsområdet Stensmedjan i Trollhättan ska genomgå en stor renovering, vilket innebär en hyreshöjning på 30 procent. Ett beslut som väckt starka reaktioner.

– Jag har hittills samlat in 1050 namnunderskrifter i protest mot den extrema höjningen, säger Shorsh Ali, en av de boende i Stensmedjan.

Hyresfastigheterna i bostadsområdet Stensmedjan i Trollhättan kommer att genomgå en stor renovering under de närmaste åren, och beräknas vara klart hösten 2021. Nu har de boende i området fått beskedet att hyrorna kommer att höjas med cirka 30 procent under en femårsperiod efter totalrenoveringen.

– Det är fruktansvärt! Ett 20-tal av de jag har pratat med kommer att tvingas flytta för att det blir för dyrt, säger Shorsh Ali till SVT Nyheter Väst.

Efter beskedet började han knacka dörr för att samla in namnunderskrifter i protest mot höjningen, som han menar är alldeles för hög. Hittills har han samlat in 1050 namnunderskrifter för att protestera mot hyreshöjningen.

– Jag har knackat dörr i flera stadsdelar fem dagar på raken i värmen, jag har nästan varit på väg att svimma ibland. Jag känner mig faktiskt stolt över mig själv, säger han.

Slår hårt

För honom själv, som har en 2:a i området, handlar det om en höjning på 1470 kronor under en femårsperiod.

Får man inte räkna med att det kostar att få det rustat och fint?

Shorsh Ali startade namninsamlingen för att protestera mot en kommande hyreshöjning efter renovering. Foto: privat/Shorsh Ali

Självklart, men inte så här mycket. Det här slår hårt mot vissa grupper och det är inte ok. Allmännyttan ska vara för alla människor och får inte bli en plånboksfråga, säger Shorsh Ali.

Att hans namninsamling pågår har även nått den politiska ledningen i Trollhättan, med socialdemokratiske kommunalrådet Paul Åkerlund i spetsen.

– Ja, jag har varit i kontakt med Shorsh Ali om detta. Jag planerar därför att träffa representanter för styrelsen på Eidar nu i veckan för att se vad vi kan göra åt det här, säger han.

Betyder det att ni kommer att gå med på de protesterandes krav på en 15-procents höjning i stället?

– Nej, det vågar jag inte svara på ännu. Men vi kanske kan skapa ett annat upplägg för höjningen för att göra den lägre. Kanske att det ska finnas möjlighet att avstå vissa renoveringar i olika lägenheter, jag vet inte.

Paul Åkerlund hoppas att han ska något slags besked att ge i slutet av veckan i den här frågan.

Lägenheter utan dusch

Stensmedjan har 281 lägenheter och de flesta är små ettor och tvåor. Området byggdes under 1950-talet och några större renoveringar som till exempel stambyten, ventilation eller el har hittills inte gjorts enligt Urban Blom, vd på det kommunala bostadsbolaget Eidar.

– Vi har så klart skött underhållet och gjort löpande mindre renoveringar under åren. Det finns till och med lägenheter som inte har dusch, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.