Tocotukanen Georgina stals från Universeum 2014. Foto: Bild: Universeum

Big Georges kärlekstrubbel vill aldrig avta

Publicerad

Efter att ha genomlidit en spektakulär kidnappning och en omfattande ombyggnation vid Universeum borde kändis- och tocotukanparet Georgina och Big George nu ha alla möjligheter att ta sitt förhållande till nästa nivå. Men trots ansträngningar har Big George inte lyckats få sin Georgina på fall. 

Få par har väl fått utstå så mycket. Tocotukanhanen Big George hade precis börjar uppvakta Georgina för snart tre år sedan när hon stals från Universeum i Göteborg. Stölden ägde rum precis innan stängning när det var nästan helt tomt i regnskogsparken. 

– Georgina är van vid människor. Tjuven hade nog en ryggsäck eller bag och något gott i handen. De blir tysta när det blir mörkt så det var bara för tjuven att gå ut, säger Jan Westin, zoolog vid Universeum.  

Några dagar senare hittades dock Georgina välbehållen på en toalett i en lägenhet i Angered. En tukan är värd runt 100 000 kronor och enligt Jan Westin skulle hon troligtvis säljas i Italien. 

När de återförenades rådde det inget tvivel om att känslorna fanns kvar mellan dem båda. Men än en gång fick romantiken ett bryskt avbrott när regnskogsparken skulle byggas om.

– De fick vara i en annan lokal i sju månader och det har varit segt sedan dess.

När nya regnskogen öppnades för allmänheten blev det dock tydligt att Georgina har en svaghet för människor som ställer till det för besökarna. 

– Hon är handuppfödd och lite för tam. En del besökare blir rädda när hon landar på en barnvagn till exempel. Hon är vänlig av sig men dessvärre lätt att knycka.

Mer intresserad av människor

Paret har nu flyttats in i en egen inhägnad för att inte störa besökarna och för att få mer tid för varandra. Georginas fallenhet för människor ställer dessvärre även till det för Big George. 

– Hon ägnar mer intresse mot besökarna istället för mot hanen. 

Big George ägnade förra veckan åt att holka ur en trädstam som han inrett för sina framtida ungar. Georgina har dock än så länge inte behagat inspektera barnkammaren. 

– Tukaner är hackspettsfåglar. När de holkar ur en trädstam är det även ett sätt att synka hane och hona hormonellt. När han satte igång fick vi upp hoppet men hon har än så länge inte godkänt det hela, säger Jan Westin. 

Fakta: Tukaner

  • Tukaner är en familj hackspettartade fåglar med cirka 40 arter i Syd- och Centralamerika.
  • Det finns ett 40-tal olika arter.
  • Tocotukanen är störst. Den kan bli upp till 65 centimeter lång. De minsta arterna är knappt hälften så stora.
  • Tukaner är tystlåtna. De använder sin färggranna näbb som en signal, till exempel mellan hanar och honor.
  • En tucan anses vara värd 100 000 kronor.

Källa: Universeum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.