Starta klippet för att höra läkaren Hanna de Maré berätta varför hon anser att Västra Götalandsregionen borde ompröva sitt beslut om caseload midwifery. Foto: SVT

30 000 har skrivit under för rätten till samma barnmorska

Uppdaterad
Publicerad

De kräver rätt till samma barnmorsketeam under och efter graviditeten. Nu har tio tusentals i Sverige skrivit på uppropet för så kallad ”caseload midwifery”, men Västra Götalandsregionen är emot förslaget om att införa metoden.

– Man borde kunna lösa det, säger läkaren Hanna de Maré, som tycker att VG-regionens beslut borde omprövas.

Flera olika föreningar, bland andra föreningen Födelsehuset och nätverket Föda lugnt, ligger bakom namninsamlingen som nu har 30 000 underskrifter.

Frågan har redan utretts och bedömts efter en motion i regionfullmäktige. Bedömningen blev att detta in

Foto: SVT

te bör införas i regionen. Och orsakerna är flera enligt Jonas Andersson, (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland.

– Det handlar om kvalitetsskäl, bemanningskäl, arbetsmiljöskäl och ekonomiska orsaker. Den här modellen kräver sannolikt att vi måste ha fler barnmorskor som ska jobba mer jourtid och ställtid och det kommer att kosta.

”Billigare vård med lika goda resultat”

Men det här är något som läkaren och medlemmen i föreningen Födelsehuset, Hanna de Maré, inte håller med om. Hon menar att beslutet måste omprövas.

– Man har visat i England att det blir billigare vård med lika goda medicinska resultat. Schematekniskt går det att lösa eftersom det finns i Danmark, England och även i Stockholm, säger hon och tillägger:

– Kan man lösa det där så borde också Västra Götalandsregionen kunna lösa det.

Hör mer i klippet om arbetssättet caseload midwifery.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.