Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nasrin förbjöds sjunga i Iran – nu repar hon för att uppfylla sin dröm på konserthuset. Foto: SVT/Moa Roos

Nasrin förbjöds att sjunga i Iran – nu får hon egen spelning i Göteborgs konserthus

Publicerad

Nasrin från Iran drömde redan som barn om att stå på scen och sjunga. Men hennes föräldrar vågade inte låta henne uppfylla den. Nu, som 70-åring tar hon upp sin barndomsdröm. I mars spelar hon på konserthuset i Göteborg.

I snart 40 år har Nasrin Pakkho bott i Sverige, men som barn växte hon upp i Iran. Redan som femåring drömde hon om att sjunga på en scen, men hon fick aldrig göra det.

– Min familj tyckte inte att det var bra status, säger Nasrin Pakkho.

Som vuxen kunde Nasrin inte heller sjunga. Enligt utrikesdepartementet är det sedan den iranska revolutionen 1978, förbjudet för kvinnor i Iran att sjunga offentligt.

– Fortfarande förbjuds 40 miljoner kvinnor att sjunga, säger Nasrin Pakkho.

70 års väntan på att få sjunga

Den 17 mars ska Nasrin Pakkho genomföra sin barndomsdröm när hon, tillsammans med flera andra musiker ska spela på konserthuset i Göteborg. Eventet kallar de för ”70 års väntan”

– Det känns pirrigt och lite nervöst, säger Nasrin Pakko.

Bearbetat trauma

Trots att Nasrin bott i Sverige i nästan 40 år har hon inte tagit tag i sin sångdröm förrän nu. Först behövde hon bearbeta traumat från flykten, sen lära sig svenska och skaffa ett jobb.

– Nu är jag etablerad. Då tänkte jag ”Nasrin, du är inte ung längre. Vad ska du göra? Vad är din dröm?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.