Äter Alva Banozic och Emma Freiholtz sill? Hör svaret i klippet! Foto: SVT

Sill och sol lockade till nationaldagsfirande på Klädesholmen

Publicerad

Runt om i Västsverige hissades det svenska flaggor och hurrades. Nationalsången hördes på flera platser och vädret kunde inte vara bättre. Men på Klädesholmen gick det även att frossa i sill.

Bron som leder över till Klädesholmen är smyckad med svenska flaggor på bägge sidor om vägen. Det är en bit att gå från parkeringsplatsen, några tar cyklar, men med utsikten över det glittrande havet och att på avstånd kunna se Carlstens fästning i fjärran blir det lätt att gå. I närheten av marknadsplatsen finns det en badplats, och några går och tar ett dopp, för det är varmt i dag.

Något för alla

Det är tolfte året i rad som Silllens dag ordnas i kombination med nationaldagen och det verkar som de som besöker arrangemanget är nöjda. En stor trailer har öppnat upp på långsidan och här hålls tal och musik spelas. Runt om har en marknadsplats vuxit upp och här går det mesta att köpa som brukar finnas på marknader. Till exempel ost, solglasögon, hantverk av diverse slag och givetvis sill. De flesta tar en smakportion som kanske inte mättar helt och hållet, men då går det säkert att hitta något annat.

På en pir sitter många och äter i solskenet, det är 27 grader varmt, det fläktar perfekt, och många känner säkert att de har hittat rätt för att fira nationaldagen och få en skön stund i solen. En liten bit i bort i hamnen visar Sjöräddningen hur man ska bete sig i sjön när det inte går som man har tänkt. Men just nu är det fest på Klädesholmen och tankarna på en storm på havet är långt borta. Nu är sommaren äntligen här.

Se i klippet ovan om tjejerna på bilden vågar äta sill, och om vår reporter vågade bada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.