Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Skotnicka på Naturvårdsverket Foto: SVT

Minskade anslag till naturvård

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverkets slutsatser är tydliga – årets budget räcker inte till för att ta hand om Sveriges naturreservat och nationalparker. Nu kräver myndigheten fler resurser från regeringen.

– Vi riskerar att inte leva upp till internationella åtaganden, säger Gunilla Skotnicka på myndigheten.

Förra året gav skötseln av svenska naturreservat och nationalparker 2 400 årsarbetstillfällen fördelat på 6500 leverantörer, enligt en rapport som Naturvårdsverket lämnade till regeringen på fredagen. Det handlar om jobb som i många fall utförs av småföretagare på landsbygden med kompetens att sköta skyddad natur.

När årets budget för skötseln sänktes med 45 procent jämfört med ifjol gick 1000 av dessa jobb förlorade, vilket SVT tidigare har rapporterat om.

Länsstyrelserna vittnar om ohållbart läge

Nu slår Naturvårdsverket larm om en kritisk situation över hela landet, där länsstyrelser vittnar om ett omöjligt uppdrag att ta hand om den natur man åtagit sig att skydda.

– I princip alla naturreservat och nationalparker berörs, med nedskärningar på det mesta. Det blir både konsekvenser för naturen, för den biologiska mångfalden och friluftslivet, men även för lokala entreprenörer runt om i landet, säger Gunilla Skotnicka, biträdande avdelningschef vid Naturvårdsverket.

Vill att regeringen ska tänka om

På fredagen lämnade Naturvårdsverket även in budgetunderlag till regeringen med förhoppningen om att man ska tänka om. Istället för den planerade ytterligare sänkningen om 13 procent nästa år, vill Naturvårdsverket se en dubblering av anslaget – tillbaka till fjolårets nivåer.

– Vi riskerar att inte leva upp till internationella åtaganden och de förpliktelser vi har gentemot EU om anslaget förblir på så här låga nivåer, säger Gunilla Skotnicka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.