Foto: TT

Nazist nekas skjutvapen i Falköping

Publicerad

Förvaltningsrätten nekar en man i Falköping – som av Säkerhetspolisen bedömts tillhöra den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen – att inneha ett kulgevär för jakt.

Enligt domstolen uppfyller inte mannen kraven på lämplighet. Han själv hävdar dock att det är helt fel att han skulle vara olämplig på grund av ”medlemskap i ett godkänt registrerat parti”.

Överklagade beslutet

Polismyndigheten beslutade i början på året att mannen inte skulle få tillstånd för att inneha ett gevär, vilket mannen överklagade till förvaltningsrätten.

Han skriver i sitt överklagande att han ”inte är olämplig, då han är en god medborgare, nykterist, betalar skatt, aldrig har gjort några trafikförseelser och lever ett sunt stillsamt liv”. Polismyndigheten ansåg att överklagandet skulle avslås och det kom också förvaltningsrätten fram till. De ansåg att han ”för närvarande inte kan uppfylla de krav på lämplighet som ställs på en vapeninnehavare”.

Medlem i NMR

Till grund för beslutet låg bland annat att Säkerhetspolisens slutsats var att mannen tillhörde nazistiska NMR, som de beskriver som en organisation inom den så kallade vita maktmiljön och som förespråkar våld och revolution. Mannens nazistiska tillhörighet tillsammans med en misstänke om misshandel vid en annan grupps sammankomst gjorde att SÄPO inte ansåg honom lämplig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer