Medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen. Arkivbild. Foto: TT/Arkivbild

Nazister delade ut flygblad i Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den icke tillståndsgivna demonstrationen avbrutits i Göteborg dök medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen upp bara några mil bort, i Kungälv. Där försökte de starta en demonstration på en parkering.

Det rörde sig om mellan 30 och 40 personer, som strax efter klockan två började dela ut flygblad från NMR utanför butiker i Kungälv.

Rör det sig delvis om samma grupp som tidigare under dagen demonstrerade i Göteborg?

– Jag kan inte svara på om det är samma personer, men det är inte osannolikt, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Efter en stund gick runt 25 personer upp till en parkering för att demonstrera. Polisen anvisade dem då till ett gräsområde i närheten. NMR-medlemmarna gick dit, men efter bara ett par minuter lämnade de platsen.

– De löste upp sin egen demonstration, och gick till sina bilar, säger Ulla Brehm.

Inget tumult

Polisen har gjort en anmälan om brott mot ordningslagen, däremot har man inte omhändertagit eller gripit någon. Det förekom heller inga motdemonstrationer.

– De har fått väldigt lite uppmärksamhet, och det var inget tumult omkring, avslutar Ulla Brehm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.