Polisen ingrep vid demonstrationen. Foto: Tomas Singer

Polis avbröt nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad
Totalt 16 personer har omhändertagits efter att Nordiska motståndsrörelsen startat en demonstration utan tillstånd. Polisen avbröt de 40-tal personer som marscherade vid Korsvägen i centrala Göteborg.

Det var strax före klockan tolv på lördagen som polisen fick samtal om att ett 40-tal svartklädda personer samlats på Lisebergs parkering.

– De börjar sedan att gå mot Korsvägen med fanor och där avbryts demonstrationen av polisen, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen region Väst.

Lyssnade inte på polisen

Efter att de inte har lyssnat till polisens instruktioner greps flera av demonstranterna.

– Åtta personer omhändertas enligt ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Brehm

Det finns ännu inga uppgifter om att någon ska ha skadats på grund av marschen. Men spårvagnstrafiken har påverkats av den.

– Flera har sprungit från platsen efter ingripandet men det oklart åt vilket håll.

Helikopter sökte i området

Ytterligare åtta personer har gripits efter insatsen vid Korsvägen efter att polispatruller och helikopter sökt i närområdet.

– Det fanns uppgifter från personalen på plats att det handlade om ett 20-tal men när vi summerar händelsen handlar det om 16 personer totalt som har omhändertagna misstänkta för brott mot ordningslagen, säger Ulla Brehm.

På lördagen försökte ett 40-tal nazister demonstrera i Göteborg. Foto: Tomas Singer

Avbröts inte för två veckor sedan

Nordiska motståndsrörelsen höll för två helger sedan en demonstration utan tillstånd på Kungsportsavenyn i centrala Göteborg. Även då skrevs anmälningar om brott mot ordningslagen då de 10-tal demonstranterna inte rullade ihop sina fanor på polisens begäran. Den sammankomsten avbröts dock inte utan de lämnade platsen efter några timmar med fanorna i topp.

Varför avbröt ni demonstrationen i dag och inte för två helger sedan?

– Jag har svårt att göra jämförelsen mellan händelserna. Vi bedömer det från fall till fall och i dag var det stopp, säger Ulla Brehm.

LÄS MER: Elva personer misstänkta efter NMR-demonstration

Vid femtiden meddelar polisen att man kommer börja släppa de 16 demonstranterna, ”pö om pö”. Även om de omhändertogs med hänvisning till brott mot ordningslagen misstänks ingen i nuläget för att ha varit den, eller de, som anordnat demonstrationen. Därför är ingen i nuläget misstänkt för brott, meddelar Johan Ljung, vakthavande befäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer