Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Hellgren visar hur man kan träna upp sitt luktsinne i klippet. Foto: TT/SVT

Så tränar du upp luktsinnet efter corona

Uppdaterad
Publicerad

Försämrat luktsinne är ett av symptomen vid pågående covid-19-infektion. Vanligtvis kommer lukten tillbaka kort efter tillfrisknandet, men för vissa tar det en längre tid. Det går dock att träna upp lukten igen, genom enkla övningar hemma. 

– Det är vad man kan och bör göra, säger Johan Hellgren, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I klippet ovan visar Johan Hellgren SVTs reporter hur luktträning går till.

Johan Hellgren, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättar att för de flesta coronapatienterna kommer lukt och smak tillbaka utan att ha försämrats när man tillfrisknat. 

– Vi har inte så lång uppföljningstid ännu, men de studier som finns visar att luktsinnet kommer tillbaka relativt snabbt. 

Eftersom covid-19 är ett nytt virus, och i högsta grad fortfarande aktivt, är det svårt för forskare att dra några slutsatser om hur många som fått nedsatt luktsinne under och efter sjukdomen. Men de tidiga studier som finns visar att det är många av de som smittats som upplevt nedsatt lukt- och smaksinne. 

Inget kroniskt tillstånd

Johan Hellgren, överläkare på öron-, näsa- halskliniken på Sahlgrenska, visar hur man kan träna upp sitt luktsinne.

Johan Hellgren tycker inte att de som har nedsatt luktsinne ska oroa sig för att det ska vara ett kroniskt tillstånd. Han rekommenderar tid och luktträning. Men det finns andra patientgrupper som inte har lika goda utsikter att få lukten tillbaka.

Hur påverkas man av att inte kunna känna lukt?  

– Det finns många olika aspekter som gör att livskvalitén sätts ner förvånansvärt mycket när man inte känner någon smak eller lukt. 

Eftersom man inte längre kan känna sin egen kroppsdoft kan man uppleva en social osäkerhet, berättar Johan. Det kan också utgöra en fara, då man inte skulle känna lukten av brandrök. 

Tid och träning

För de som har tillfrisknat från covid-19 men upplever en nedsatt lukt- och smakförmåga kan träna upp sitt luktsinne hemma.

– Det är rekommendationen idag, att man försöker träna upp lukten. Det är vad man kan och bör göra, säger Johan Hellgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet