Foto: SVT

Nedskärning av bibliotek fick tusentals att protestera

Publicerad

Demonstranter som inte litar på sina politiker och politiker som pratar om missförstånd. Det var heta känslor och en hel del oklarheter kring framtiden vid demonstrationen mot nedskärningsplanerna av Kortedala bibliotek.

Om knappt ett år kommer det nya Världslitteraturhuset stå färdigt i Gamlestaden. Det är alla överens om, och delvis kommer det då att ersätta nuvarande Kortedala bibliotek. Men ett bibliotek kommer ändå att finnas kvar på, eller i närheten av Kortedala torg. Frågan är bara exakt var det kommer finnas, hur stort det kommer vara, och om all den service som finns på biblioteket i dag, kommer finnas kvar.

– Ja, all kommunal verksamhet kommer finnas kvar. Det enda vi ser på är att minska ytan och inte innehållet, säger den ansvarige politikern i SDN Öst, miljöpartisten Özgur Tasbas.

4.500 namnunderskrifter

Men det var inte ett löfte som de som protesterade i dag nöjde sig med.

– Nej, jag litar inte på det. De får riva upp beslutet helt enkelt, säger Håkan Lundqvist som enligt egna beräkningar har samlat in 4.500 namnunderskrifter mot beslutet som han under tisdagen lämnade över till Özgur.

Håkan Lundqvist är själv med i kommunistiska partiet, och fler av hans partikamrater var med vid protesterna i dag. Men andra var noga med att betona att de var mot planerna, men att de inte själva var kommunister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer