Kronans skola i Trollhättan efter skolattacken. Foto: SVT

Nekas ersättning efter skolattack i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Flera lärare som sökt ersättning från AFA för det psykiska lidande de utsattes för vid skolattacken i Trollhättan kommer att nekas ersättning. I nästa vecka får 29 personer som sökt ersättning från Brottsoffermyndigheten sina besked.

29 ansökningar om ersättning efter skolattacken i Trollhättan har hittills kommit in till Brottsoffermyndigheten. Redan under nästa vecka kan det första ärendet hos Brottsoffermyndigheten avgöras.

Vill ha 75.000 kronor

Tio av de anhöriga till den elev som dödades vid attacken för ett år sedan har sökt ersättning med 75.000 kronor vardera. Enligt Per Jonsson finns en praxis från Högsta Domstolen som anger en schablonersättning ”vid uppsåtligt dödande” på 50.000 kronor.

Skolattacken i Trollhättan

– Anhöriga har lagt fram ett antal argument för den högre summan och hur vi resonerat kommer att framgå när beslutet blir offentligt, säger Per Jonsson.

Förutom anhöriga har ansökningar kommit in från personal och elever vid skolan och de poliser som kom först till platsen.

– I de flesta fall handlar det om att man söker för kränkning och sveda och värk.

Flera väntas söka

Trollhättans stad polisanmälde skolmördaren trots att han sköts ihjäl av polis inne på skolan. Omkring 200 namn på målsägare fanns på anmälan som gjordes med syfte att kunna ansöka om ersättning från Brottsoffermyndigheten.

– Jag är lite förvånad över att det inte kommit fler ansökningar hittills. Men den senaste kom så sent som för en vecka sedan. Vi räknar med att få ytterligare ansökningar, säger Per Jonsson.

Negativa förhandsbesked

Flera av de 27 lärare som ansökt om ersättning från försäkringsbolaget Afa för psykiskt lidande i samband med attacken har fått negativa förhandsbesked. Enligt Afa kan man inte beteckna det som arbetsskada om man inte mött gärningsmannen, skriver Lärarnas Tidning.

– Det handlar om att man inte har varit direkt utsatt för hot, det vill säga att du inte har stått öga mot öga med gärningsmannen, säger Caroline Rylander, presschef på Afa Försäkring.

Lärarförbundet avser att driva frågan vidare med hjälp av LO-TCO Rättsskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet