Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Nevs bygger bilar igen

Uppdaterad
Publicerad

Nevs fortsätter bygga bilar i Trollhättan trots svårigheter.

Trots rekonstruktion och stora ekonomiska bekymmer kommer Nevs ändå att börja bygga bilar igen. Det handlar inte om någon serieproduktion utan slutförandet av ett 100-tal Saab 9-3 Aero från modellår 2014. Beskedet kommer samtidigt som Nevs flaggar för att de ännu en gång kan komma att begära förlängd rekonstruktion.

– Det är en komplex affär, både baserad på historien med Saabs konkurs och med tanke på avtalsstrukturen. Dessutom vill alla aktörer minimera sina risker, säger Nevs vd Mattias Bergman.

Anledningen till att Nevs, trots sitt pressade läge, nu återupptar produktionen av ett 100-tal bilar beror på att tillverkaren säger sig ha märkt  en efterfrågan från den svenska marknaden samtidigt som modellår 14 kommit till sitt slut.

– Vi bygger klart de bilar vi har i flödet och som vi har material till, säger Mattias bergman.

Kan det bli tal om fler bilar?

– Det får vi ta ställning till sedan med nuvarande och framtida ägare.

Produktionsstopp i maj

Produktionen på fabriken i Trollhättan stoppades i maj förra året och i slutet av augusti försattes Nevs i rekonstruktion. Förhandlingar har pågått under en lång tid med en asiatisk fordonstillverkare, som vill bli ny huvudägare och därmed ge företaget nödvändigt nytt kapital. Men frågan om den tilltänkta ägaren kommer att få använda varumärket Saab är inte löst. Varumärket ägs av försvarskoncernen Saab som i nuläget inte vill kommentera förhandlingarna. Den stora frågan är om de kommer att ge med sig.

– Det är svårt att kommentera deras beslut men vi har en bra dialog med dem och hoppas på en lösning, säger Bergman

Men vad har de för glädje av att dela med sig av varumärket?

– Det finns en historia med att varumärket har byggts mycket utifrån bilindustrin, det är postiva associationer och finns synergier.

Rekonstruktionen av Nevs pågår till den 3 mars, enligt ett beslut i Vänersborgs tingsrätt, men nu kommer Nevs sannolikt begära att den ska förlängas på nytt.

– Även om vi skulle bli klara under innevarande månad så kommer vi inte hinna komma överens med alla borgenärer, säger Mattias Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.