Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicklas Hultman har omedvetet inspirerat en okänd man i över 30 år genom att vara öppet homosexuell. Hör honom berätta den unika historien i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Roos

Nicklas Hultman berättade öppet om homosexualitet på 90-talet – fick ovanligt meddelande på nätet 30 år senare

Publicerad

Nicklas Hultman, 50, var med och och startade RFSL i Skaraborg på 90-talet. I samband med det intervjuades han av Skaraborgs läns tidning. Nu, 33 år senare, får han veta att han omedvetet har varit en stor inspirationskälla för en, för honom, okänd person.

Nicklas Hultman växte upp i Skövde och var med och startade RFSL i Skaraborg. Förbundet för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queer och intersexpersoners rättigheter. I samband med det medverkade han i Skaraborgs läns tidning år 1991 och berättade om sin sexualitet.

– Det var en annan grej på 90-talet, säger Nicklas Hultman.

Glömde bort artikeln

Han flyttade till Göteborg när han var i 20-årsåldern och har inte tänkt så mycket på artikeln sedan dess. Fram till nu. För ett par veckor sedan fick han ett meddelande på sociala medier från en, för honom, okänd man som undrade om det var samme Nicklas som var med i den där artikeln för över trettio år sedan.

Mannen, som vill vara anonym i den här publiceringen, skrev till Nicklas att artikeln betydde väldigt mycket för honom när han läste den som ung.

– I trettio år har jag gått runt och funderat på vart artikeln tog vägen och hur det gick för killen som legitimerade min läggning, skrev mannen till Nicklas.

Ska träffas i verkligheten

Nicklas Hultman berättar att han först blev konfunderad när den okända mannen skrev till honom. Men ganska snart förstod han vad det handlade om. Han har svårt att ta in att han omedvetet inspirerat en okänd person – i över 30 år.

– Jag kan inte riktigt fatta det, säger han och ler.

Nicklas och mannen har nu bestämt att de ska träffas.

– Det är jättestort för bägge parter liksom och en fin cirkel som sluts, säger han.

Mannen berättar för SVT att han är väldigt tacksam över artikeln med Nicklas.

– Jag har svårt att beskriva hur mycket det har betytt för mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.