Nikola träder för första gången fram och berättar om glädjen efter hovrättsdomen mot mördarna vid Vår krog och bar. Till höger syns hans blodiga hand under mordnatten. Foto: SVT

Nikola kan äntligen andas ut

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter hovrättsdomarna är stämningen på Vår krog och bar lättad.

– Nu kan jag gå vidare, säger Nikola, som lidit av mardrömmar sedan mordnatten.

Nikola var en av de 25 personerna som befann sig på Vår krog och bar för att titta på Champions leauge-matchen mellan Barcelona och Manchester city den 18 mars 2015.

När mördarna stormade in och sköt vilt med sina AK-47:or kastade sig Nikola ner på golvet. Han själv träffades aldrig men hans kompis som kastade sig ner samtidigt fick en kula rätt i ansiktet.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Läs också: Männen bakom masskjutningen

Nu är Nikola för första gången redo att visa sitt ansikte i tv och berätta om händelsen. Tidigare har SVT Nyheter Västs tittare kunnat se hans blodiga hand när han under mordnatten intervjuades filmad bakifrån.

– Handen var blodig för jag hade lyft upp min kompis och försökt få honom att inte somna, säger Nikola.

Kompisen höll sig vid liv och idag mår han bra, enligt Nikola.

Svår och omtumlande tid

Nikola själv har lidit psykiskt efter händelsen, liksom de flesta av dem som befann sig på restaurangen.

– Jag har haft så svårt att sova. När jag blundar ser jag mördarna springa in i restaurangen och börja skjuta om och om igen. Men nu känns det bättre.

Under torsdagen dömdes sju av de åtta åtalade männen till långa fängelsestraff.

– Jag är mycket nöjd med domarna och jag är tacksam mot poliserna och åklagarna som har gjort ett så bra arbete, säger Nikola.

Lång väntan

När SVT Nyheter Väst besöker restaurangen under fredagsförmiddagen sitter Nikola och pratar med ägaren Osman Can och några till. De bläddrar i en tidning och läser om gårdagens hovrättsdomar mot männen som släckte två liv och förstörde dem för många andra den där kvällen.

Osman Can har väntat spänt på domen.

– Man har ju funderat och undrat hur det skulle gå. Nu känns det bra. Jag kommer att vara död när de här killarna kommer ut, säger Osman Can och brister ut i ett stort leende.

Äntligen kan han försöka lämna eländet bakom sig och gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet