Foto: SVT

Nikolae vill ge sina barn en framtid

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för de EU-migranter som tigger i Borås har inte förändrats mycket de senaste åren och många av dem bor fortfarande kvar i Bredaredbon Siinto Hämäläinens trädgård i hemmasnickrade hus och husvagnar.

– Mitt liv är en katastrof eftersom jag inte kan ge mina familjemedlemmar vad de behöver, säger Nikolae Feraru, en av EU-migranterna i lägret.  

Tidigt varje morgon tar Nikolae Feraru sig in till Borås för att tigga utanför en matvaruaffär. Han berättar att han jobbat 34 år dag ut och dag in, han och många andra blev arbetslösa allteftersom företagen i Rumänien gick i konkurs ett efter ett.

– Svenskarna måste förstå att vi inte alltid varit tiggare. Jag har jobbat hårt hela mitt liv, säger han.

Rumänska tiggare i Borås

Hus av lastpallar

På Siinto Hämäläinens tomt i Bredared utanför Borås står husvagnar och bilar uppradade i slutet av infarten. Här bor ett 30-tal EU-migranter i tält och egensnickrade hus av plankor och det som finns tillhanda. Inne i ett av husen gjort av lastpallar och plast sitter en man med ett tjugotal stearinljus framför sig och försöker hålla kylan borta.

Tacksamma för hjälp

Gica Margarita håller på med disken på ett överbelamrat platsbord utanför sitt tält i lägret. Hon tycker att de 30-tal personer som bor där har det bra.

– Vi är tacksamma att vi får bo här. Vi har vatten och jag och min man kan vara tillsammans, säger hon.

Stannar kvar till vintern

Gica planerar att åka hem till Rumänien innan vintern kommer men för Nikolae som har nio barn är det inte ett alternativ.

– Jag stannar kvar tills jag blir begravd här i Sverige, för jag kan inte åka hem. Det finns inget där och det är bara här som jag kan ge mina barn en framtid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rumänska tiggare i Borås

Mer i ämnet