Nima, 5, föll fem våningar i ett hisschakt och dog av sina skador. Nu läggs förundersökningen ner. Foto: Privat/SVT

Nima, 5, dog i hissolycka – utredningen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Nima, 5 år, föll ned fem våningar i ett hisschakt och avled av sina skador. Nu har åklagare beslutat att lägga ner utredningen om vållande till annans död.

Det var den 31 maj förra året som räddningstjänsten larmades till ett lägenhetshus i Göteborg där en pojke klämts fast mellan inre och yttre hissdörr på en hiss som fastnat mellan två våningsplan. I samband med räddningsinsatsen föll pojken ner genom hisschaktet och skadades svårt. Han fördes till sjukhus och avled senare av sina skador.

Nu väljer åklagare att lägga ner förundersökning om vållande till annans död som inleddes efter händelsen. Inga personer har delgivits misstanke om brott.

– Det är en tragisk händelse. Oavsett om räddningsarbetet hade kunnat utföras på ett annat sätt bedömer jag med hänsyn till den kritiska och akuta situation som räddningstjänstens personal stod inför, att det inte går att straffrättsligt lasta någon av dem för att ha vållat pojkens död, säger vice chefsåklagare Håkan Johansson i ett pressmeddelande.

”Agerat under stark tidspress”

Till SVT Nyheter Väst utvecklar Håkan Johansson att räddningstjänsten på plats gjorde de bedömningen att risken var stor att pojken skulle komma att klämmas ihjäl om hissen fortsatte att röra sig. Kritik har funnits mot att räddningstjänsten inte säkrade pojken så att han inte kunde falla ner innan man påbörjade räddningsarbetet.

– De kommer till en ovanlig situation och agerar under stark tidspress. Det är vad jag väger in. Jag kan inte göra en bedömning med efterklokhet, säger Håkan Johansson till SVT Nyheter Väst.

Kan ha brutit mot säkerhetsstandard

Mätningar som gjorts i samband med utredningen visar att avståndet mellan de två dörrarna kan ha överstigit gällande säkerhetsstandard som säger att avståndet får vara som högst 15 centimeter. Trots det riktas ingen misstanke om brott mot fastighetsägaren.

Enligt åklagaren kan man inte utesluta att olyckan hade kunnat inträffa även om säkerhetsstandarden varit uppfylld.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu berättar mamman Frida om sorgen efter Nima som dog i hissolyckan i Göteborg. Foto: Privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.