Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Nimo Mowsar om hur livet har förändrats sedan hon kom till sin första arbetsplats – efter att ha sökt jobb varje vecka i flera år. Foto: SVT

Nimo fick jobb – efter 26 års arbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Varje arbetsdag åker hon över hela stan för att komma till jobbet. Efter en timme på spårvagnen är Nimo Mowsar framme på arbetsplatsen där hon städar – och som också är hennes första anställning efter 26 år som arbetslös.

– Jag är så glad för detta och mina barn är väldigt stolta, säger hon.

Förra hösten började hon på utbildningen till måltidsbiträde och lokalvårdare. När hon slutade skolan dröjde det bara två veckor innan hon hade flera jobberbjudanden. Den 19 juni var hennes första arbetsdag, ett datum Nimo Mowsar alltid kommer att minnas.

– Jag har sökt jobb varje vecka i så många år. Det är fler än tusen ansökningar, men jag har inte fått ett enda jobb, säger hon.

Blev tipsad om folkhögskolan i Göteborg

Hon blev tipsad om utbildningen på Göteborgs folkhögskola genom en vän som också hade fått jobb efter lång tid som arbetslös. Nu har Nimo Mowsar i sin tur tipsat sin ena granne som precis börjat i årets kull.

– Jag är lika glad för hennes skull. Att få ett jobb betyder att man blir lyckligare, säger hon.

Lärt sig om sig själv

Nimo Mowsar visar runt i förvaltningens lokaler och berättar hur hon lägger upp och planerar städningen. Hon säger att hon lärt sig mycket om både sig själv och själva arbetsuppgifterna.

– Jag har sju barn och alla har jobb eller studerar. Nu går jag inte hemma utan åker också iväg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se praktiska moment från utbildningen i skolans kök och hör läraren Linn Malmer berätta om hur alla som genomförde utbildningen fick jobb. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.