Foto: TT Bild

Fyra badplatser i väst blir miljögodkända

Publicerad

Vid fyra badplatser längs västkusten och Vänern hissas blå flagg i sommar. Flaggan är en internationell miljömärkning.

Den blå flaggan, som i sommar hissas på 19 badstränder och hamnar,  är en internationell miljömärkning. Den visar att anläggningarna uppfyller krav på vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service.

Flertal prover på att vattnet är tjänligt, möjligheter att kasta och sortera skräp och miljöinformation ska finnas för att man ska få hissa den blåa flaggan. Rättigheterna för Blå Flagg måste sökas på nytt varje år hos Foundation for Environmental Education (FEE). I år finns den på över 4 000 stränder och hamnar i 46 länder runt om i världen.

– Det flaggan ger är att man vet vad man får, säger Henrik Alsén, projektledare för Blå flagg Sverige.

Alsén berättar att märkningen är ännu viktigare i södra Europa och andra delar av världen för att turister ska hitta rena och miljövänliga stränder. När Blå flagg infördes för 30 år sedan var vattenkvaliteten sämre i Sverige än vad den är idag.

Anledningen till att inte fler än 19 platser får flaggen är dels att alla inte ansöker om Blå flagg, men också för att proverna kan påverkas av till exempel regn och det görs en sammanställning av prover de senaste fyra åren.

– Två av stränderna som hade Blå Flagg förra året men fick hala flaggen i år har tjänligt vatten, men med en liten anmärkning, säger Henrik Alsén.

Här är badplatserna med blå flagg i sommar

Västra Götaland, kusten

Lagunen Camping, Strömstad (strand)

Västra Götaland, Vänern

Svalnäsbadet, Lidköping (strand)

Villabadet, Lidköping (strand)

Spiköns gästhamn, Trollhättan

Halland

Båtfjordens hamn, Varberg

Getterön marina, Varberg

Varbergs innerhamn, Varberg

Skåne

Båstad hamn, Båstad

Torekovs gästhamn, Båstad

Blekinge

Hälleviks hamn, Sölvesborg

Stockholm

Heleneborgs Båtklubb, Stockholm

Pampas Marina, Solna

Rösjöbadet, Sollentuna (strand)

Södermanland

Trosa Gästhamn, Trosa

Källa: Blå flagg Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.