Foto: Johan Wingborg och SVT

Njurförbundet reagerar på Oves vårdresor

Uppdaterad
Publicerad
Efter att dialysen stängt i Strömstad tvingas njursjuke Ove Thyft resa 4 000 mil om året för att få sin behandling. Något som upprör Njurförbundet.
– Det är helt oacceptabelt som man behandlat Ove Thyft, säger Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet.

Håkan Hedman på Njurförbundet berättar han väl känner till Ove Thyfts fall. Och han är kritisk till hur stängning av dialysen i Strömstad gått till.

– Man jobbar bara kortsiktigt. Man skulle startat upp dialysen efter att man stängt den under sommaren, säger han.

Sjukvården pekar på personalbrist

Niklas Claesson är kommunikationschef på NU-sjukvården och han beklagar den situation Ove hamnat i. Sjukhusets plan är att framöver att öppna upp en filial i Munkedal. Skälet till att mottagningen i Strömstad stängdes var, enligt Niklas Claesson, att det var svårt att få tag på personal.

– Den är stängd för vi har inte lyckats bemanna den med sjuksköterskor som har den typen av kompetens som den här vården kräver, säger han.

Föreslår privata lösningar

Håkan Hedman på Njurförbundet menar att sjukvården tänker fel och att de bör se över organisationen och titta på alternativa driftsformer.

– Man bör göra som man gjort på andra håll och lägga ut det på entreprenad och kontraktera en privat utförare. Sjukvården måste tänka nytt, säger han.

Håkan Hedman menar på att liknande lösningar med privata kliniker finns bland i Falköping. På så sätt anser han att man kan säkerställa att patienter får en god vård.

– Det är ohållbart om man stänger som man gjorde i Strömstad och patienter får resa långt.

Men kan som dialyspatient räkna med att vården alltid ska finnas nära. Borde man inte tänka på att flytta så som man flyttar för ett jobb?

– Man ska inte behöva göra det här i Västra Götaland i alla fall. Norra Bohuslän är en vit fläck på kartan när det gäller dialys och därför bör det finnas en dialysverksamhet. Om man bor i skogslänen i Norrland och åker långt så... men det är upp till var och en att fundera på det.

Njurförbundet

Visa

Njurförbundet är en ideell organisation som bevakar njursjukas intressen i samhället. Förbundet inriktar sig speciellt på frågor som handlar om njursjukas situation i vården. Dessutom ska organisationen samla in och sprida kunskap och erfarenheter om njursjukas situation i Sverige och omvärlden.

I dag har Njurförbundet runt 4 300 medlemmar.

Källa: njurforbundet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer