NMR-medlem inför rätta

Publicerad

I dag skulle rättegången mot en 25-årig medlem i nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen hållas. Men efter att åklagaren lämnat in ytterligare ett åtal, fick rättegången skjutas fram. Mannen står åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakt och våldsamt motstånd.

Den 30 september demonstrerade den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Men de varken höll sig till den planerade färdvägen eller hörsammade polisens order.

Under måndagen ställdes en 25-årig NMR-medlem, som deltog i demonstrationen, inför rätta. Den åtalade är en av flera som bröt ut från den tillståndsgivna vägen som polisen angett och stört den allmänna ordningen.

Enligt åtalet hörsammade mannen inte polisens begäran att återgå till den anvisade vägen. Polisen använde både ord, gester och kroppsrörelser men den åtalade ska ändå trängt sig förbi poliserna.

Ytterligare åtalspunkt

Kort före rättegången kom ytterligare en åtalspunkt mot mannen. Det gäller våldsamt motstånd då han ska ha krängt med kroppen och försökt slita sig loss från polisen i samband med ett ingripande i centrala Göteborg.

Enligt TT ska utredaren ha föreslagit en så kallad förenklad delgivning, något som den åtalade motsätter sig.

Förnekar brott

I bevisningen mot 25-åringen finns videomaterial från demonstrationen, vittnesuppgifter från poliser på plats samt ansökan som lämnats till polisen för att få tillstånd att demonstrera. Men mannen förnekar brott.

25-åringen är den första av NMR-demonstranterna som åtalas, men det kan blir fler.

– Det kan dyka upp fler fall. Men vi har fokuserat på det här fallet, eftersom det var lätt att identifiera från videoupptagningar från platsen, har åklagare Ulrika Åberg tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

Rättegång skjuts upp

Under eftermiddagen rapporterade TT att det sena åtal som åklagare Ulrika Åberg lämnat in kort före rättegången, leder till att den åtalade begär att rättegången ska skjutas upp.

Rättens ordförande beviljade begäran och rättegången kommer att ske vid ett senare tillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet