Julia Vasilis, informationschef, Liseberg. Foto: SVT

Nöjesparker: Dyrare att hålla öppet än stängt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska nöjesparker är missnöjda med det utrymme per besökare som Folkhälsomyndigheten (FMH) satt som gräns för att få hålla öppet.

I ett remissyttrande till FHM skriver Svenska Nöjesparksföreningen att begränsningen en besökare per 20 kvadratmeter utomhus inte bygger på fakta.

”Föreskriften innebär att antalet tillåtna gäster blir mindre än break-even, vilket betyder att det kommer bli mer kostsamt att hålla parkerna öppna än att hålla stängt”, säger Lisebergs vd Andreas Andersen i ett pressmeddelande.

Trots det så planerar Liseberg att öppna 1 maj.

– Vi måste, vi har inget val, säger Andreas Andersen till P4 Göteborg.

Oro på Skara sommarland

För Skara sommarland skulle de nya reglerna innebära att man kan ta in 4 500 besökare samtidigt, skriver Nya Lidköpings-tidningen.

– Det är tillräckligt många för att vi ska få det här att gå runt, vi har ju en till ytan stor park. Men jag är orolig för mina kollegor, för till exempel Gröna Lund och Liseberg, säger vd:n Janne Nilsson till tidningen.

Leder till färre besökare

I yttrandet skriver nöjesparkerna att förslaget gör att exempelvis Kolmården, som höll öppet under förra säsongen trots pandemi, får halverat besökarantal och att ”det inte finns någon känd fakta som skulle innebära att utomhusverksamhet skulle vara mer riskfylld än inomhusverksamhet”.

I inomhusmiljöer som gym, museer och köpcentrum ska varje besökare ha tio kvadratmeter att röra sig på och det får vara maximalt 500 personer samtidigt i lokalen.

I klippet nedan hör du Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Julia Vasilis, informationschef, Liseberg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer