Noor och Ahmed reste till Irak i oktober 2017. Foto: Privat

Noor och Ahmed från Göteborg avrättades i IS propagandafilm

Publicerad

20-åriga Noor från Göteborg hade åkt till Irak för att få lugn och ro efter en stökig tid. Men hans liv mötte ett tragiskt slut. Han och morbrodern Ahmed, också från Göteborg, avrättades av terrorgruppen IS i en propagandafilm. Nu sänder P1 en dokumentär om händelsen.

Noor bodde i Hammarkullen i Göteborg med sin familj. I P1 Dokumentärs ”Avrättad av IS” beskrivs han som en glad kille som gillade fotboll. I tonåren hoppade Noor av gymnasiet och började vara ute sent på nätterna.

Våren 2017 mådde han dåligt, men ville få rätsida på sitt liv och hitta ett jobb. För att Noor skulle komma bort från personer med dåligt inflytande beslutade familjen att han skulle följa med sin morbror till Irak. I oktober 2017 anlände de till Daquk i irakiska Kurdistan.

”Saknade Hammarkullen”

Barndomsvännen Hussein hade ofta kontakt med Noor under tiden i Irak.

– Han saknade Hammarkullen och ville komma tillbaka. Skrev ett fint CV och började söka jobb överallt. Han blev klarare i huvudet, säger Hussein i P1:s dokumentär.

Samtidigt rådde krig i irakiska Kurdistan. Kurdiska miliser och den irakiska armén kämpade mot IS.

Blev del av IS propagandafilm

Kring julafton 2017, bara några veckor innan Noor planerade att åka hem, inträffade det tragiska. Ahmed ägde en bergkross i öknen utanför Daquk. En dag kom fyra män dit.

Ett inspelat samtal som P1 Dokumentär har tagit del av kastar ljus över vad som hände sedan. Männen gav sig på flera av arbetarna i bergkrossen och slog dem. Ahmed blandade sig i. Då satte männen handfängsel på honom och försåg honom med en ögonbindel. Noor protesterade, men då tog männen med sig även honom.

Hemma i Sverige svävade familjen i ovisshet under lång tid. Men fem månader efter att Noor och Ahmed förts bort publicerade IS en video på Youtube. Noor och Ahmed sitter vända mot kameran. Ett meddelande läses upp, om att shiiter är falska muslimer. Noor tvingas visa tatueringen på sin underarm, som föreställer en välkänd shiamuslimsk symbol. Sedan avrättas männen.

”En smärta som inte går att beskriva”

Noors morbror fick en chock när han såg att Noor och Ahmed var med i videon.

– Jag var svimfärdig. Jag gick och satte mig på gården där jag bor. Jag började gråta. Det var väldigt, väldigt brutalt det jag såg, säger han i dokumentären.

Idag kämpar Noors och Ahmeds familj med att gå vidare. Det försvåras av att kropparna inte har hittats.

– Jag tror det är den delen som gör jätteont och skapar en smärta som inte går att beskriva. Inte nog med att vi har förlorat två personer. Vi har ingen grav att besöka. De finns bara i våra tankar och de minnen som vi har, säger morbrodern.

Karwan Faraj, journalisten bakom dokumentären ”Avrättad av IS”, tycker att den mörka berättelsen har ett stort alllmänintresse.

– Det är två svenskar som har försvunnit och avrättats för över ett år sedan och man har inte hittat deras kroppar. Det är sällsynt och väcker frågor om hur Sveriges regering och svenska myndigheter gör i en sådan situation. Det är också viktigt för familjen så att man kan påbörja sorgebearbetningen. De har ju inga kroppar och ingen har åkt fast för det här, säger Faraj till SVT.

Varför är det viktigt för familjen att deras anhörigas öde blir känt för allmänheten?

– Familjen vill att det här ska komma ut för att de har gjort allt i sin makt. De tycker att det måste finnas instanser högre upp som måste gräva i det här. De har ju åkt ett flertal gånger till Irak och Kurdistan för att hitta sina anhöriga, säger Karwan Faraj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer