Minnestund för västsvenskarna som befaras avrättade i Irak. Foto: SVT

Minnesstund för västsvenskarna som befaras dödade i Irak

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen hölls en minnesstund för de två männen från Göteborg, som ses dödas i en propagandafilm från Islamiska staten. Folk strömmade till när familjen bjudit in för att hedra de båda männen, en 20-åring och hans 50-åriga morbror, båda hemmahörande i Göteborg.

I den lilla lokalen i de nordöstra delarna av staden ligger sorgen tung. För vänner och familj är det svårt att förstå att deras släktingar brutalt ska ha dödats av IS.

I en av de senaste propagandafilmerna från Islamiska staten visas de brutala morden, äktheten utreds nu av svenska myndigheter. Båda männen är kurder från Irak och shiamuslimer, en grupp som är IS främsta måltavlor.

Förundersökning om krigsbrott har inletts

De båda männen ska ha kidnappats i december förra året i Kirkuk i norra Irak, när de enligt familjen var på besök för att hälsa på släktingar. Omständigheterna kring kidnappningen är fortfarande oklara.

I fredags såg familjen den brutala händelsen på filmen från terrororganisationen. Det har inletts en förundersökning om krigsbrott som leds av den nationella operativa avdelningen, hos den svenska polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.