IS avrättningsvideo: UD kan inte bekräfta dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet kan inte bekräfta uppgifter i lördags om att två svenskar ska ha avrättats av den terrorstämplade rörelsen IS i Irak och att detta filmades.

Frågan om männen som uppgavs vara avrättade i Irak väcktes efter en så kallad avrättningsvideo som terroriströrelsen IS nyligen publicerade via sina propagandakanaler.

Videon blev uppmärksammad av bland annat SVT och Expressen.

I videon anklagas männen, som av media uppgavs vara hemmahörande i Västsverige, för att tillhöra en shiitisk milis i samband med att de skjuts ihjäl, enligt de översättningar som gjorts av videon.

Men Utrikesdepartementet kan på måndagsförmiddagen inte bekräfta dödsfallen i videon.

– Nej. Vi känner till uppgifterna och står i kontakt med polisen och andra myndigheter, säger Anna Lundbladh vid UD:s presstjänst.

Kan ni bekräfta att de är svenska medborgare?

– Det är ingenting som jag kan bekräfta, äger Anna Lundbladh.

Säpo tiger

Säkerhetspolisen vill inte kommentera videon.

– Vi kommer inte kunna gå in på att diskutera eller redogöra för bedömningar i det här fallet, säger Dag Enander vid Säkerhetspolisens presstjänst.

– Vi kan inte redogöra närmare för äktheten. Och frågan om medborgaskap är en fråga för andra instanser.

Saknade i Västsverige

Enligt personer som uppges vara anhöriga till männen i propagandavideon saknas två släktingar i 50- respektive 20-årsåldern från Västsverige.

Videon blev uppmärksammad av bland annat SVT och Expressen tidigare i maj. Foto: SVT

De har saknats sedan slutet av 2017. Männen ska enligt släktingar rest till storstaden Kirkuk i norra Irak för att hälsa på släktingar före försvinnandet. Båda två ska enligt vänner och anhöriga vara svenska medborgare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.