Terrorismforskaren Magnus Ranstorp. Foto: TT

Terrorforskaren om IS-dödade svenskarna: ”Sannolikt första fallet”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med de två västsvenskar som ska ha skjutits ihjäl av IS är extremt ovanligt i sitt slag. Det säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp till SVT Nyheter. Att två svenskar filmas av IS när de mördas på detta sätt har med största sannolikhet inte hänt tidigare.
– Det här lär vara första gången, säger Ranstorp.

Under fredagen fick de båda dödade svenskarnas anhöriga vetskap om händelsen. Propagandafilmen visar hur två män som sägs vara den 20-årige mannen och hans morbror, båda från Västsverige, skjuts brutalt ihjäl av IS bödlar.

Tillvägagångssättet är inte nytt, konstaterar Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan. IS har under många års tid genomfört kidnappningar, för att sedan filma när de mördar dem.

– Det finns ju massvis av sådana här avrättningsfilmer.

Sannolikt två oskyldiga offer

Filmerna sprids sedan i propagandasyfte. Att svenskar är inblandade beskriver han dock som ”extremt ovanligt”

– Det här lär vara första gången där det kommit fram en film där IS dödar svenskar, säger Magnus Ranstorp, och tillägger:

– Det kan ha förekommit fler fall som vi inte vet om, men inte som är kända i en bredare bemärkelse.

En svensk-irakisk medborgare i 60-årsåldern avrättades förvisso i Irak, så sent som i december 2017. Han ska dock ha varit IS-anhängare, och hängdes till döds med ytterligare 37 misstänkta jihadister. Agerandet från irakiska myndigheter har kritiserats av bland annat människorättsorganisationen Human rights watch.

I det aktuella fallet med de två västsvenska IS-offren ska de båda männen vid jul 2017 ha blivit kidnappade, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

– Råkar de identifiera dig som måltavla, och du hamnar i deras klor, så går du en grym döde till mötes. Det är IS budskap, säger Magnus Ranstorp.

”Kan inte räkna ut IS”

Även om den så kallade Islamiska staten har försvagats i Irak och Syrien de senaste åren så finns de i allra högsta grad kvar, förklarar Ranstorp. De expanderar i andra delar av världen, och inte minst lever ideologin kvar och frodas bland annat på nätet.

– Vi ska inte räkna ut IS och de här krafterna, de är fortfarande mycket starka. De har ju skapat tentakler genom det här virtuella, bland annat in i Sverige, säger terrorforskaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer