Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norges justitieminister Monica Mæland. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Beskedet från Norge: Öppnar för inresor från södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Norska regeringen öppnar upp för inresa från flera Europeiska länder den 15 juli. Från Sverige får man bara resa om man bor i Blekinge, Kronoberg eller Skåne. För regioner med direkt landgräns mot Norge, exempelvis Västra Götaland och Värmland, är det däremot fortsatt stopp.

16 mars stängde Norge sina gränser för att minimera smittspridningen av coronaviruset. Tre månader senare, 15 juni, öppnade Norge sina gränser till övriga nordiska länder, förutom Sverige.

Under fredagen kom beskedet att Norge öppnar upp gränsen för resande, till och från tre svenska regioner: Blekinge, Kronoberg och Skåne.

Resor från Norge till övriga svenska regioner avråds, och den som ändå gör en sådan reda får räkna med att sitta i karantän vid återkomsten.

– Smittsituationen kan blossa upp igen i Norge och vi håller därför oss till planen att kontrollerat öppna upp, sade Monica Mæland, Norges justiteminister, vid en presskonferens under fredagen.

Kris för Strömstad

Den stängda gränsen har slagit hårt mot bland annat Strömstads näringsliv där besöksnäringen är en av de stora inkomskällorna. Handeln har tappat upp emot 95 procent av sin försäljning och 30-40 procent av den arbetsföra befolkningen är varslad eller kostidspermitterad.

I Värmland kämpar glesbygdsbutiker för sin överlevnad på grund av den stängda Norgegränsen.

– Det är upp och ner alltihop. Det fanns inte på världskartan att gränsen skulle bli stängd, sa handlaren Elinor Syversen i Bograngen till SVT i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet