Svenskar vid den norska gränsen måste coronatestas enligt ett tillägg i den norska coronalagen. Foto: SVT

Norge stramar åt – svenskar ska testas för Corona var tredje dag

Uppdaterad
Publicerad

När coronasmittan återigen ökar i Sverige och Västsverige så stramar Norge åt – igen. För arbetspendlare innebär det att man måste testas negativt för covid-19 var tredje dag för att få komma in i landet.

Förra veckan gick Norges statsminister Erna Solberg ut med att Sverige var rödlistat för inresa i landet. Nu stramas reglerna för jobbpendlare till landet åt ytterligare.

Ensam i tio dagar

För att få komma in och jobba i Norge behöver man testas negativt för covid-19 var tredje dag. Dessutom måste man bo ensam de första tio dagarna i landet för att inte sättas i karantän.

I ett pressmeddelande skriver Ole Erik Almlid som är vd för NHO, som är Norska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, att:

– Företagen är mycket oroade över situationen med smittan.

Ökade kostnader och förseningar

Men de nya stramare reglerna kommer troligtvis att få en del negativa effekter för norska företag, eftersom det finns många som är beroende av svensk arbetskraft.

– I byggbranschen hör vi till exempel att möjliga konsekvenser kan bli försenade projekt och leveranser. I andra branscher kan det riskera att leda till betydligt ökade kostnader, säger Erik Almlid.

Redan förra veckan behövde svenskar coronatestas innan de kunde komma in i Norge. Men då endast var sjunde dag. Hör mer här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.