Se vad Grete Archer Haakansson passar på att köpa i Sverige – och som kostar nästa halva priset jämfört med vad det kostar i Norge. Foto: SVT

Norsk köpfest i Strömstad

Uppdaterad
Publicerad

Förra året slog gränshandeln rekord. Nu vill man på Nordby köpcentrum i Strömstad bygga ut – och det ordentligt. 70.000 kvadratmeter ny handelsyta som förväntas ge närmare 500 arbetstillfällen.

Det är en vanlig förmiddag, men Nordby köpcentrum är långt i från ett vanligt shoppingställe. Här har nästan samtliga bilar norska registreringsskyltar, det talas norska och till och med skyltas på norska. Men priserna och valutan är svensk och det lockar många.

I en av gångarna går Grete Archer Haakansson med sin välfyllda vagn. Hon bor i Sandefjord och tar färjan först 2,5 timme och sedan bilen 20 minuter för att komma till Nordby. Nästan tre timmar enkel väg för att handla. Trots det tycker hon att det är värt det.

Strömstad

– Jag hade inte överlevt om jag inte hade haft gränshandeln. Eftersom jag är pensionär så förlänger jag pensionen genom att handla i Sverige. Jag köper nästan ingenting i Norge längre. Till och med toapappret handlar jag här, säger hon.

Ser inget slut på köplusten

Allt fler norrmän korsar gränsen för att handla och förra året slog gränshandeln rekord. Enligt de senaste siffrorna från norska Statistisk Sentralbyrå, SSB, så lade norrmännen 15,8 miljarder norska kronor på gränshandeln från fjärde kvartalet av 2016 till och med tredje kvartalet 2017. Perioden blev också den bästa för Nordby någonsin. Centerchefen Ståle Løvheim som också han är norrman är nöjd.

– Det klart att det handlar om politik och avgifter. Men de senaste åren har gränshandeln bara ökat och ökat så tror jag att det fortsätter. Många varor är halva priset jämfört med Norge, säger han.

Hoppas kunna inviga inom fem år

Nu vill man bygga ut och nästan fördubbla handelsytan med ytterligare 70.000 kvadratmeter, vilket förväntas ge närmare 500 arbetstillfällen. Inom fem år hoppas man kunna inviga den nya delen som dock kräver mycket förberedelse först. Politikerna i Strömstad ställer sig positiva till önskemålen och jobbar därför på detaljplanen. Men när den är klar behövs bland annat nya motorvägsanslutningar byggas också.

Är det några svenskar som handlar här?

– Ja, speciellt på sommaren. Men i huvudsak är det norrmän och norrmän handlar annorlunda än svenskar som bara handlar för dagen. Norrmännen vill också tjäna in resan hit och då handlar de mycket, säger Ståle Løvheim.

Norrmän har inte dåligt samvete

Och norrmännen som vi träffar på Nordby ser inget som skulle stoppa dem från att åka till Sverige. Inte ens att näringslivet i Norge nu larmar om att både inkomster och jobb försvinner på grund av gränshandeln. Grete Archer Haakansson fortsätter att fylla sin korg samtidigt som hon berättar hur mycket dyrare respektive vara hade varit på hemmaplan. Hon känner inget ansvar gentemot de norska affärsidkarna.

– Nej, varför skulle jag ha det? Man måste bli lite egoistisk och jag vill spara pengar och det gör jag ju här. Till och med bensinen köper jag i Sverige. Även den är billigare, säger hon och fortsätter mot kassan och den tre timmar långa resan tillbaka till Sandefjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömstad

Mer i ämnet