Notan färdig för Vrångö hamn

Uppdaterad
Publicerad

I dag, efter över ett års utredande, lämnar Fastighetskontoret in inbetalningskraven för skandalbygget Vrångö hamn. Notan hamnar på sammanlagt 33 miljoner kronor, som man nu kräver Gatubolaget och Carlbergs byggföretag på.

Förra året avslöjade Västnytt byggfiaskot Vrångö hamn. Hamnen invigdes 2004 och skulle hålla i 40 till 80 år. Men 2012, redan åtta år efter invigningen hade den rostat sönder och arbete för minst 25 miljoner kronor var tvunget att göras om. En anledning: man hade inte rostskyddat.

Sedan det uppdagades har ett antal utredningar gjorts för att reda ut vems felet är. De som byggt, Carlbergs byggföretag, eller de som höll i bygget – Gatubolaget – eller de som lagt beställningen, det vill säga Fastighetskontoret.

Vrångö

I dag anser Fastighetskontoret sig ha ett slutgiltigt facit att agera efter.

– Vi specificerar vilka ersättningsanspråk vi har mot de tidigare aktörer som varit inblandade i arbetet, och på vilka grunder vi anser att de varit ansvariga , säger Lena Lundblad, avdelningschef på Fastighetskontoret.

Man anser att byggföretaget Carlbergs inte har rostskyddat bryggorna och att delar av annat arbete inte gjorts fackamannamässigt – brister som Fastighetskontoret vill ha 17 miljoner för i ersättning från Carlbergs.

– Vi kan också se, nu när vi har rivit anläggningen, att det finns andra brister som vi inte känt till sedan tidigare. Så vi har två grunder egentligen för anspråk gentemot Carlbergs byggföretag, säger Lena Lundblad.

Hur stor blir notan för dem?

– 17 miljoner kronor har det kostat att bygga o den delen av hamnen, och det är det ersättningsanspråket vi riktar mot dem.

Dessutom kräver man Gatubolaget på 16 miljoner kronor bland annat för att de misskött sitt arbete i samband med besiktningen av bryggan.

– Den största delen grundar sig på en beräkning som de har gjort på den andra delen av kajen, där de har stått för konstruktionsberäkningarna och, som vi ser det, gjort ett misstag med dem, säger Lena Lundblad.

Gatubolaget tar på sig misstaget med felberäkningen.

– Fastighetskontoret har gjort en jättebra utredning, och det är solklart att Gatubolaget har gjort en matematisk felberäkning på rostskyddet, säger Ove Eriksson, vd på Gatubolaget.

Det blir en rätt dyr felräkning, eller hur?

– Det kan man lugnt säga.

Så det här är 16 miljoner som skulle använts på något sätt i Göteborg annars?

– Ja.

Västnytt har även pratat med Carlbergs vd, Peter Burman, men han vill i nuläget inte kommentera om de tänker betala eller bestrida kravet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrångö

Mer i ämnet