Höga temperaturer på ingång. Foto: TT

Sommar på Västkusten – men Stockholm får vänta

Publicerad

Det varma påskvädret har gjort att sommaren nu nått Västsverige — i alla fall rent meteorologiskt. I Stockholm, däremot, kom sommaren av sig på påskdagen.

Många jackor och halsdukar har åkt av under de senaste dagarna, och ännu ser de inte ut att behövas igen.

Faktum är att temperaturen varit så hög att första formella sommaren redan har infallit. Längs med stora delar av Västkusten, ända upp från Strömstad ner till Varberg, samt i ett stort område runt Örebro och längs några stråk i Skåne har våren fått maka på sig rent meteorologiskt.

– Och det är tidigt. Normalt är att sommaren kommer runt mitten av maj, säger Nitzan Coen, meterolog på SVT.

Meteorologisk sommar blir det när dygnsmedeltemperaturen har varit över tio grader fem dygn i sträck. Den nya årstiden räknas från den första mätdagen i serien. När SMHI uppdaterade sina väderkartor på måndagskvällen innebar det att sommaren inföll redan på skärtorsdagen, den 18 april, i dessa områden.

Stockholm ”bara” vårvarmt

Även Stockholmsområdet var på god väg mot sommar under påsken, men eventuella förhoppningar grusades på påskdagen.

Sommaren är flera veckor tidigare än normalt, säger Nitzan Coen.

– Påskdagen förstörde lite, då hamnade dygnsmedeltemperaturen på 9,7 grader. Men det kan vara så att Stockholm har sommar nu, det vet vi dock först om några dagar, säger Nitzan Coen.

Solen håller i sig

Värmen ser inte heller ut att maka på sig. De kommande dagarna kommer att vara solfyllda i stora delar av landet, bortsett från norra Norrland som får lite molnighet.

– Det blir fortsatt riktigt varmt för årstiden. Det blir soligt i hela landet på tisdag och fortsatt varmt. Och värmen kan sprida sig lite norrut. Det blir lite varmare längs Norrlandskusten, ända upp till Luleå och Piteå, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI.

Värmen hänger i under onsdag till fredag, men det blir lite ostadigare, med risk — eller chans — för lokala skurar.

– Det är nog många som önskar sig det, men det blir inte jättestora mängder.

Varning för brandrisk

Med solen kommer brandrisken och SMHI varnar för brandrisk i gräs och skog i hela Götaland och Svealand, där varningen senare i veckan kan komma att även gälla Norrland.

– Brandrisken sprider sig långsamt norrut och med fortsatt torrt väder kommer varningen att ligga kvar, säger Malva Lindborg.

Då brukar sommaren infalla

Visa

Göteborg 7 maj

Malmö 8 maj

Stockholm 13 maj

Östersund 29 maj

Kiruna 18 juni

(källa: SMHI)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer