Fältsjukhuset ska ha 20 intensivvårdsplatser, som ska användas vid nödfall. Foto: Magnus Blimark

Nu är fältsjukhuset utanför Östra snart klart

Uppdaterad
Publicerad

Fältsjukhus med totalt 50 intensivvårdsplatser uppförs nu i Stockholm och Göteborg för att kunna ta hand om patienter med covid-19. -Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta, säger Björn Eriksson, Stockholmsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Fältsjukhusen sätts upp vid Östra sjukhuset i Göteborg och i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö utanför Stockholm. I Göteborg blir det 20 intensivvårdsplatser och i Stockholm 30 stycken.

Försvarsmakten bidrar med personal för logistik och drift, men ingen sjukvårdspersonal. Den står regionerna själva för, och ska främst frigöras genom att organisera om den befintliga sjukvården.

Coronaviruset i Västsverige

”Inte sett i modern tid”

– Vi är beredda att dra ned på annan sjukvård i regionen, vård som kan vänta utan stora medicinska risker. Vi ställer om sjukvården på ett sätt vi inte sett i modern tid, säger Björn Eriksson, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, under en pressträff i Stockholmsmässan.

TT: Vilken typ av sjukvård är det som kommer att få vänta?

– Sjukhusen har till exempel redan avslutat planerade operationer, som knäoperationer. Vi har också sagt att vi ska göra en paus i cancerscreeningsverksamheten, säger Björn Eriksson.

Bara i nödfall

Han påpekar att det samtidigt pågår ett arbete att skapa fler intensivvårdsplatser på regionens akutsjukhus – och att fältsjukhuset bara ska användas i nödfall.

– Det är en ovan miljö för våra medarbetare, med lite annorlunda utrustning. Därför vill vi att vården först och främst ska bedrivas där vi är vana att bedriva den.

Inte de allra svåraste

Intensivvårdsplatserna är i stort sett identiska med ett civilt sjukhus, men saknar utrustning för att ta hand om de allra svåraste fallen, förklarar den ställföreträdande chefen vid Försvarsmedicincentrum Göran Sandström:

– Om en patient till exempel behöver dialys kan vi inte ordna det, för sådana faciliteter har vi inte i våra fältsjukhus. Det är aldrig aktuellt i vår normala verksamhet. Men det kan man naturligtvis tillföra från civilsidan.

TT: Kommer den civila sjukvårdspersonalen att behöva någon specialutbildning?

– Ja, vi kommer att sätta upp en utbildningsenhet. I princip är utrustningen likadan, men menyer och knappar ser annorlunda ut. Vi har ju lite andra krav på våra saker, de är mer robusta, säger Göran Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet