Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fallskärmshopparna har enligt Serneke Groups presschef Johan Live tagit sig upp osedda och hoppat från 170-200 meters höjd. Foto: Julia Kero/ SVT

Nu är Karlatornet högst i Norden: ”En milstolpe är passerad”

Uppdaterad
Publicerad

Med nuvarande 193 meter passerade Karlatornet i veckan skyskrapan Turning Torso i höjd. Därmed återfinns Nordens högsta byggnad från och med nu i Göteborg – och inte i Malmö.

Titta på klippet för att se utsikten högst upp från Karlatornet.

Nu är den 61:a våningen färdiggjuten. Ytterligare 12 våningar ska byggas på innan Karlatornet når sin fulla höjd på 245 meter.

-  Nu har man ju passerat en av milstoplarna. Man har ju väntat länge att tornet ska nå sin fulla höjd, men att passera 191,4 meter som Turning Torso är känns lite extra skönt faktiskt, säger Ola Serneke, initiativtagare och vd för Serneke Invest.

Stött på motgångar

Just nu arbetar omkring 600 personer varje vecka för att färdigställa projektet, som under resans gång kantats av en del motgångar. Bland annat har det varit förseningar, och köpare som dragit sig ur.

– Det är ett stort och komplex projekt, att det här skulle gå på en rak linje det hade nästan varit mer konstigt än att det varit utmaningar. Jag har alltid trott på att det här kommer att bli bra.

”Satt upp extra nät”

Den här sommaren har det också varit ett metallrör som fallit från ungefär 130 meters höjd. Ingen kom till skada vid händelsen.

– Vi har satt upp extra nät nedanför varje våningsplan och spärrar av när vissa arbeten görs så att ingen kan gå nedanför. Sedan får man hålla tummarna att inget händer, men vi gör allt i vår makt för att det inte ska hända, säger Ola Serneke.

Under mars nästa år räknar man med att husets kärna når sin fulla höjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.