Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter 30 år av båtkyrkogård – se hur Viktor Lindberg och dykarna arbetar med att ta bort vraken i Hamburgsundskanalen går. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu bärgas båtvraken i Hamburgsundskanalen efter decennier som skrot

Uppdaterad
Publicerad

I mer än 30 år har båtvrak legat i Hamburgsundskanalen i Bohuslän och retat upp närboende och förbipasserande. Nu håller kommunen på att bärga bort skrotbåtarna.

– Jag är väldigt glad. Det är slutet på en epok där folk kan slänga skräp och förstöra naturen hur som helst, säger Thomas Åkerström som bor i närheten av båtvraken.

Det är utanför gästhamnen i Hamburgsund i Tanums kommun som ett antal båtvrak legat i mer än 30 år efter att ha övergivits av sina ägare.

Det handlar om en båtkyrkogård som rymmer en stor sönderrostad metallpråm och trä- och plastbåtar som både brunnit och vittrat sönder. De ligger till hälften under vattenytan och ser nästan ut som att de kippar efter luft där de ligger.

Thomas Åkerström, som bor i Heestrand som ligger i närheten av vrakbåtarna i Hamburgsundskanalen. Foto: SVT/Helena Josefsson

Under åren har det varit många protester och krav har ställts på Tanums kommun om att ta bort skrotbåtarna. Men inget hände förrän det tillkom ytterligare båtar för några år sedan. Då fick Thomas Åkerström, som bor i Heestrand, nog av nedskräpningen.

Kontaktade media

Sten-Anders Olsson, teknisk chef Tanums kommun.

– Det var då jag fotograferade båtvraken och kontaktade media och sedan blev det fart på Tanums kommun. Och jag tycker kommunen har skött det här väldigt snabbt och bra, säger han.

Enligt kommunen så stämmer det att det var efter uppmärksamheten i massmedia och sociala medier som kommunen agerade. Klas-Åke Sörkvist (c) i kommunstyrelsen lämnade in en motion och för ett år sedan beslutade fullmäktige att kommunen skulle avsätta 1,5 miljon kronor och det trots att det egentligen är båtägarna själva som ska betala för bortforslingen av vraken.

– Vi har försökt med kronofogden och på andra sätt, men det har inte gått. Så därför går kommunen in här, säger Sten-Anders Olsson, teknisk chef i Tanums kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer