40 betongbänkar ska placeras ut på strategiska adresser där mycket folk rör sig. Dessa ska fungerar som skydd mot terror. Foto: Svt

Nu blir centrala Göteborg säkrare

Publicerad

Runt 40 stycken betongbänkar kommer att placeras ut i centrala Göteborg, för att höja säkerhetsnivån från framtida terrorbrott.
– Kör man in i en sådan bänk så kommer det förhoppningsvis ta stopp eller också körs lastbilen sönder, säger Mattias Junemo, trafikplaneringschef på Trafikkontoret.

Nu finns runt 40 stycken säkerhetsbarriärer som ska skydda centrala Göteborg från framtida terrorbrott på inköpslistan för Trafikkontoret i Göteborg. Barriärerna kommer att vara drygt två gånger två meter breda och en dryg halv meter höga, vilket GP var först med att skriva om.

– Ovansidan kommer att vara klädd med träribbor och det kommer finnas en möjlighet, om man önskar, att placera in en blomsterplantering i mitten av fundamentet, säger Mattias Junemo, trafikplaneringschef på Trafikkontoret.

Testas i november

Betongbänkarna, som väger fyra ton vardera, kommer att placeras ut vid strategiska platser där mycket folk rör sig.

Adresserna är i anslutning till korsningarna längs Kungsgatan, Vallgatan, Magasinsgatan och Korsgatan.

Planen är att betongbänkarna ska finnas på plats i början av nästa år.

– Vi kommer att behöva testa och se hur det ser ut i verkligheten, det gör vi förhoppningsvis under november. Sedan är det en produktionsfråga och efter hand blir de färdiga att placera, säger Mattias Junemo.

Varför just bänkar?

– För att vi vill berika stadsmiljön ytterligare, det finns ett sådant önskemål från olika aktörer. Det ska se inbjudande ut med de här bänkarna och man ska inte bli påmind om en hotbild så folk blir rädda.

Höjer säkerheten

Det var efter terrorattacken på Drottninggatan förra året som planerna kring ett terrorskydd i Göteborg påbörjades. Sedan dess har det varit flera turer kring hur det hela kan genomföras.

I och med betongbänkarna kommer säkerheten att höjas markant på gatan, menar Junemo.

– Betongbarriärerna kommer minska risken generellt för att någon ska kunna köra på andra människor. Kör man in i en sådan bänk så kommer det förhoppningsvis ta stopp eller också körs lastbilen sönder, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer