Nu flyttar SVT Opinion ut i landet Foto: SVT

Nu flyttar SVT Opinion ut i landet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med torsdag kväll så kommer tittarna se flera nya grepp när SVT Opinion sänds. Ny studio i TV-huset i Göteborg och i varje program kommer man befinna sig på länk ute i landet.
– En gång i månaden kommer vi dessutom packa ner allt och åka ut med vår cirkus och spela in hela programmet på någon plats i Sverige, säger programledare Belinda Olsson.

Debatten förs på allt fler forum och konkurrensen om ordet och tiden är hård. Men Belinda Olsson som började på SVT:s debattprogram 2009 och samma år tog över som programledare tror att det betyder att programmet är ännu viktigare.

– Bilden av Sverige är verkligen splittrad och det finns många olika berättelser utanför Göteborg och Stockholm som måste få komma till tals, säger hon och trycker på värdet av att det finns journalistiska beslut och ansvar bakom programmet.

Att mötas öga mot öga

Den nya studion ser helt annorlunda ut jämfört med den tidigare och befinner sig i den tidigare lunchmatsalen i TV-huset. Men redaktionen tycker att det är viktigare att man nu oftare kommer lämna studion.

– Att man möts öga mot öga och inte anonymt eller via länkar. Det är stor skillnad. Det händer något vid möten som är viktigt. Kanske viktigare än vi tror, säger Belinda Olsson.

Vill komma närmre debattörerna

Tablåtiden är dock samma. Torsdagar klockan 22 är det som gäller och programmet sänds fortsatt direkt.

– För mig som jobbat länge med debatt och journalistik känns det fantastiskt att komma närmre debattörerna, speciellt ett valår. Det finns ett stort behov av att debattera saker och vi kommer att försöka hitta allmängiltiga ämnen som berör många, men där det finns lokal förankring, säger Belinda Olsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer