Foto: TT

”Nu handlar det om att lägga pussel”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har varit i kontakt med anhöriga till den man som tros vara den mördade i skjutningen på Frölunda torg i fredags kväll. Men ännu är mannen inte hundraprocentigt identifierad.

Som SVT Nyheter Väst berättat tidigare tros den mördade vara en man i 35-årsåldern som tidigare figurerat i Göteborgs undre värld. Bland annat ska han ha haft kopplingar till ledande personer från gänget i Södra Biskopsgården, och tidigare även till den kriminella organisationen Original gangsters. Men det här är inga uppgifter som polisen i nuläget vill kommentera.

– Nej i första hand gör vi nu allt vi kan för att samla uppgifter kring den här händelsen och vad som har hänt, säger Tommy Nyman.

Skottlossningar i Göteborg

Så ni tittar inte på några kopplingar till Göteborgs gängkonflikter?

– Jag säger inte att vi gör det, men inte heller att vi INTE gör det.

Han säger att polisen måste vara försiktiga för att inte leda in sig själva på fel spår.

– Det är så lätt att hamna snett om vi tror att någonting hänger ihop som sedan inte gör det. Nu har vi ett väldigt fokus för att minimera risken att hamna snett.

På måndagen hade polisen fortfarande ingen misstänkt.

”Ingen bra samlad bild”

Två personer hämtades, i ett tidigt skede, in för förhör.

– Det heter att de ”hämtades in som annan”, det gör vi ofta om någon befinner sig på en mordplats, men ingen av dem är misstänkta, säger Tommy Nyman och fortsätter:

– Nu handlar det om att lägga pusslet, vi har ingen bra samlad bild ännu men det kanske vi får när vi har analyserat alla vittnesuppgifter.

Förutom att pussla samman vittnesuppgifter handlar polisens arbete i nuläget också om att sålla bort eventuella falska uppgifter.

Ibland finns det de som kanske inte varit på platsen och som berättar att de sett saker som de i själva verket inte har sett, säger Tommy Nyman.

– Jag säger inte att det behöver vara så nu, men det kan vara så, säger Tommy Nyman.

Ibland har polisen haft svårt att få folk att prata efter mord eller mordförsök i Göteborg, har ni haft några sådana problem här?

– Det är svårt att veta, det kan ju finnas folk som har sett saker som de inte berättar, säger han.

Nya frågor

En hel del vittnen har dock velat pratat med polisen.

–  Efterhand som vi får en mer samlad bild så väcks det nya frågor, det är det som gör att vi vill prata med vissa igen.

Exakt hur lång tid det tar innan den mördade är hundraprocentigt identifierad återstår att se men Tommy Nyman tror att det kan dröja åtminstone en vecka.

– Men det sinkar inte utredningen i sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet