Älgarna som skapat debatt bland invånarna i Lerum är nu skjutna. Foto: Privat

Nu har aggressiva älgen i Lerum skjutits

Uppdaterad
Publicerad

Nästan exakt samtidigt som SVT Nyheter Väst lade ut en artikel om att jägarna ännu inte fått fatt i den aggressiva älgfamiljen i Lerum föll några skott i bostadsområdet Norra Hallsås. Inom två minuter från det första skottet låg älgkon och hennes två kalvar döda.

Förra veckan skadades en kvinna allvarligt när hon attackerades av en älg i Lerum. Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus. Dagen efter attacken fattade polisen beslut om att älgkon och hennes två kalvar skulle skjutas.

Kalvarna först

Under torsdagsförmiddagen, samtidigt som SVT Nyheter Väst publicerade en artikel om att älgen dittills undkommit, föll skotten.

– Det var uppe på Norra Hallsås vi träffade på dem. Inga konstigheter. Vi sköt kalvarna först och sedan älgkon, berättar jägaren Bertil Sagrelius.

– Det tog under två minuter alltihop, lägger han till.

Älgarna hamnade alla inom en 30-metersradie.

Möter kritik

Alla Lerumsbor jublar inte över det som nu hänt.

– Nej, så är det. Men man får försöka förklara för dem, även om en del inte är riktigt mottagliga. Det här var ju mitt i ett bostadsområde på en kulle där, och det är klart att det small som bara den. Och vi kan ju inte springa runt och tala om för folk att vi ska skjuta, säger Bertil Sagrelius.

Älgköttet tillfaller nu jägarna. Överenskommelsen med polisen är att jägarna får ta vara på köttet, men att det inte blir någon annan ersättning.

– Nej, inte en krona. Och du skulle bara veta hur många timmar vi har lagt på detta, säger Bertil Sagrelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.