Under onsdagen införs familjekarantän i Västra Götalandsregionen. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, hoppas att åtgärden ska hålla nere smittspridningen som ökat i regionen. Foto: SVT

Nu införs familjekarantän i Västra Götaland: ”Viktig åtgärd”

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför Västra Götalandsregionen familjekarantän. Det innebär att vuxna och elever i gymnasieålder som bor tillsammans med en person med bekräftad covid-19 ska stanna hemma i minst sju dagar.

– Det är en viktig åtgärd. Nu när vi har en ökad smittspridning, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Det var den 1 oktober som Folkhälsomyndigheten gjorde det möjligt för regioner att införa familjekarantän och nu är det alltså dags för Västra Götalands invånare att förhålla sig till sina familjemelemmar.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, hoppas att åtgärden kommer att hålla nere smittspridningen, som under den senaste perioden ökat i regionen.

Coronapandemin

– Av de bekräftade fall vi har är ungefär en tredjedel hushållskontakter, så det är vanligt att man får smittan från hemmet, säger han.

Gäller inte alla

De nya förhållningsreglerna gäller vuxna och gymnasieelever, men inte barn i förskolan, grundskolan och särskolan.

– Folkhälsomyndigheten har gjort den bedömningen utifrån vikten att gå i skolan och att man ser att spridningen från barn inte är lika stor, säger Thomas Wahlberg.

Hur kommer det sig att ni begränsar tiden till sju dagar?

– Det handlar om att de flesta insjuknar den första veckan. Men efter de här sju dagarna ska man vara fortsatt försiktig och begränsa antalet kontakter, säger Thomas Wahlberg,

I klippet ovan svarar Thomas Walhberg på varför han tror att familjer kommer att följa karantänen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet