Pernilla Jansson jobbar på äldreboendet Högsbotorpshemmet och blev sjuk i covid-19 i somras. Hör henne berätta om det i klippet ovan. Foto: SVT

Nu ökar smittan på Göteborgs äldreboenden igen

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 finns nu på sex olika äldreboenden i Göteborg, i fem olika stadsdelar. Nu slår fackförbundet Kommunal larm.

– Det som är oroande är att vi får rapporter om att personal går runt på olika avdelningar igen, säger Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Väst.

Pernilla Jansson jobbar på äldreboendet Högsbotorpshemmet i Göteborg och blev sjuk i covid-19 i somras. Hör henne berätta om det i klippet ovan.

Enligt de senaste siffrorna från Göteborgs stad så är nu 36 brukare smittade i stadens verksamheter, där bland annat äldreomsorg ingår. De är spridda över hela staden, men när det gäller äldreboenden så finns smittan i fem stadsdelar: Lundby, Majorna-Linné, Norra Hisingen, Västra Hisingen och Örgryte-Härlanda. 

Från tre av stadsdelarna har Kommunal fått information om att anställda återigen går mellan enheter, alltså mellan olika avdelningar eller mellan olika boenden.

– Det är hemskt. Att man inte överanställer och att man inte ser långsiktigt på det här med anställning. Timanställningar borde bli längre vikariat eller en fast anställning, säger Pernilla Jansson, undersköterska och skyddsombud.

”Behöver begränsa hur många som arbetar”

Babbs Edberg är den som samordnar stadsdelarnas arbete med covid-19 inom äldreomsorgen. Hon är också stadsdelsdirektör för stadsdelen Centrum.

– Vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och Smittskydd och vårdhygiens riktlinjer, det är ju grunden. Och vi behöver ju begränsa hur många som arbetar. Men arbetar man ett helt pass på en enhet och nästa dag på en annan enhet så är det ju inte så stor risk för smitta.

Hon menar att smittorisken är störst när en anställd går mellan olika enheter under samma arbetspass.

– Det ska vi ju försöka undvika i möjligaste mån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet