På Sahlgrenska finns det nu för första gången platser för patienter som är sjuka i covid. Tidigare har dessa varit hänvisade till Östra eller Mölndal. Foto: SVT

Nu öppnas IVA-platser för coronapatienter på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Ledningens strävan var att hålla Sahlgrenska så fritt som möjligt från covid-19 och samla bekräftade fall på Östra. Men idag öppnas de första intensivvårdsplatserna på Sahlgrenska.
– Nu förbereder vi oss för att ta emot patienter under en lång tid och då behöver vi utöka kapaciteten, säger Peter Dahm, verksamhetschef på bland annat intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Under flera dagar har hantverkare arbetat febrilt för att iordningställa platserna. Det är en uppvakningsavdelning med ett tjugotal platser som nu görs om och blir intensivvårdsplatser åt patienter som insjuknat i corona. Samtliga patienter som placeras där är så sjuka att de kräver intensivvård inklusive respiratorbehandling.

– Förloppet när det gäller inflödet av patienter i behov av intensivvård ser ut att bli mer utdraget än vad vi först väntade oss. Vi behöver ha IVA-platser tillgängliga inomhus på samtliga sjukhustomter, säger Peter Dahm.

Tidigare har SVT Nyheter Väst berättat om allvarlig kritik från de egna leden och överläkare som larmat om vad man anser har varit brister i vården i fältsjukhuset IVA Kronan som finns utanför Östra sjukhuset. Denna kritik kom samtidigt som intensivvårdsplatser stod tomma på Sahlgrenska. Ledningen sade sig efteråt ha lyssnat på kritiken och beslutade att inte lägga in fler nya patienter i tältet.

Tillfälligt stopp av inläggningar

Istället öppnades ytterligare intensivvårdsplatser inomhus på Östra sjukhuset och på Mölndals sjukhus. Nu blir det alltså ännu fler platser som tas i bruk på Sahlgrenska. Beslutet att stoppa inläggningar i fältsjukhuset visade sig dock vara tillfälligt.

– Förra veckan såg vi ett ökat intag inom både slutenvården och intensivvården, vilket gjorde att vi behövde använda platserna i IVA Kronan. IVA Kronan har varit och är fortsatt en viktig del i sjukhusets beredskap att kunna ta emot och vårda ett stort antal patienter med covid-19, säger Peter Dahm.

Flera av de överläkare som SVT Nyheter tidigare varit i kontakt med är nöjda över beslutet att nu öppna de nya platserna på Sahlgrenska.

– Det känns väldigt positivt. Att vi äntligen får platser nu, även om dessa skulle kommit tidigare, säger en av överläkarna.

Enligt verksamhetschefen Peter Dahm är man beredd på en ännu större tillströmning av patienter som är allvarligt sjuka i corona och kan då öppna ytterligare platser.

– Vi följer utvecklingen dag för dag och arbetar hela tiden för att vid behov kunna utöka kapaciteten inomhus ännu mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.