Fältsjukhuset under uppbyggnad. Foto: Magnus Blimark

Sahlgrenskas vändning: Stopp för nya patienter till fältsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Det tillfälliga fältsjukhuset vid Östra sjukhuset har fått hård kritik för att kunna äventyra patientsäkerheten. Nu har Sahlgrenskas ledning beslut att inte lägga in fler nya patienter i tältet, enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst. Istället öppnas fler intensivvårdplatser inom sjukhuset så att patienter kan placeras på avdelningar inomhus.

Flera överläkare har den senaste tiden slagit larm om allvarliga brister på fältsjukhuset, IVA Kronan. Militärtältet har varit en extra förstärkning under coronapandemin för att ta emot det ökade antalet smittade patienter som är i behov av intensivvård. Men under påsken så larmade flera överläkare om att verksamheten inne i tältet kunde innebära en patientfara.

– Det här är ett stort experiment. Man leker med människors liv, sa en överläkare som jobbar på intensiven till SVT Nyheter Väst.

Förste chefläkare Per Karlsson slog ifrån sig kritiken och menade att man hade lyssnat på den oro som fanns och att vården för patienterna i tältet var god.

– Den samlade bedömningen är att det är bra att vi testar och använder tältet nu i ett mer lugnt skede. För att kunna se att olika saker funkar, innan vi kommer i en situation där det blir riktigt tufft, sa Per Karlsson som är förste chefläkare till SVT Nyheter Väst på påskafton.

Namninsamling pågått

Under veckan som har gått har kritiken stegrats internt. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst har en namninsamling pågått bland personalen där fler än 190 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på Sahlgrenska universitetssjukhuset skrivit på och krävt att alternativa lösningar till fältsjukhuset undersöks.

– Det är ingenting som gått fel, utan jag tycker man har gjort det man skulle göra. Man har testat tältet i ett lugnt läge. Att testa tältet i ett läge där det är många patienter skulle inte vara bra, utan man har gjort det i ett lugnt läge, säger Ann Söderström som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

De kritiska överläkarna är nöjda med beslutet, men tycker att det kom för sent.

– En stor lättnad att sunt förnuft bryter ut till slut. Men samtidigt är det skamligt mot svårt sjuka medmänniskor som har utsatts för undermålig vård och oacceptabla risker, säger en av läkarna.

”Lyssnat på kritiken”

Det var under torsdagen som sjukhusledningen beslutade att inte lägga in fler nya patienter på IVA Kronan, enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst. Istället öppnas ytterligare intensivvårdsplatser inomhus på Östra sjukhuset och på Mölndals sjukhus som färdigställs.

– Man har lyssnat på kritiken, men måste samtidigt tänka att tältet är en viktig del av vår pandemiplanering i regionen. Jag tror att tältet behövs, men inte just nu när vi inte har så många patienter inne, säger Ann Söderström och fortsätter.

– Om vi skulle få ett kraftigt ökat inflöde av patienter så kommer tältet att vara en viktig del, men i nuläget belägger vi framförallt platser som är fria på sjukhuset.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Väst skriver ledningen på Sahlgrenska att ”vi förstår att medarbetare vänder sig mot beskrivningar av att tältet erbjuder samma vård som en fullskalig intensivvårdsavdelning. Korrekt är att IVA Kronan erbjuder säker vård som kan bli avgörande i ett läge när andra resurser är uttömda – det är hela syftet med fältsjukhuset.”

Fotnot: I en tidigare version av videon visades bilder inifrån delar av fältsjukhuset där det inte ska bedrivas intensivvård. Vi har därför gjort korrigeringar i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet