Nu säljs den sista Saaben. Foto: Pressbild Nevs

Nu går sista Saaben under klubban

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer sista chansen för den som vill lägga vantarna på en fabriksny Saab. I sommar ska den allra sista bilen auktioneras ut. – Det är lite vemodigt, säger Fredrik Fryklund, kommunikationsdirektör på Nevs.

Det har nu gått flera år sedan Saab-bilarna slutade tillverkas på Stallbacka i Trollhättan. Trots det finns nu chansen att köpa en helt fabriksny Saab, vilket P4 Väst var först med att rapportera.

Fabriksny är nyckelordet. För den allra sista bilen som nu ska säljas, en Saab 9-3 Aero, har tillverkningsår 2014 och redan fem år på nacken.

Allra sista Saaben

– Man kan räkna på olika sätt. Men vi vet med säkerhet att det här är den sista bilen där det står Saab i kylaren som lämnar Stallbacka, säger Fredrik Fryklund.

Redan 2011 stoppades tillverkningen av Saab-bilar. Några år senare kom nya direktiv från Kina och drygt 400 bilar hann rulla av bandet innan ekonomin återigen hann ikapp.

Troligen finns det redan sålda bilar som har senare tillverkningsnummer men bilen som nu ska auktioneras ut är den sista som säljs.

Var ämnad för krocktest

Bilen var ursprungligen ämnad för krocktest och ställdes därför åt sidan. Men idag är den lika välbehållen som för fem år sen och ska nu gå under klubban.

– Vi vet inte varför den har blivit stående. Men nu har vi konstaterat att den står där och då kan vi lika gärna sälja den, säger Fredrik Fryklund.

Exakt när den kommer att säljas är inte klart, inte heller vad pengarna kommer att gå till. Under helgens Saabfestival visas den upp på Nevs.

– Vi hoppas att det ska finnas nån intresserad bilsamlare eller Saabentusiast som vill ha den här rariteten. Den ska inte stå parkerad i oändlighet hos oss. Men visst är det lite vemodigt, säger Fryklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.