När nyemissionen är klar väntas Evergrande äga 85 till 90 procent av Nevs Foto: SVT

Evergrande ökar sitt ägande i Nevs

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska fastighetskoncernen Evergrande Group är på väg att öka sin ägarandel i Nevs till nära 90 procent. – Vi ingår i Evergrandes plan för att bli bland de största i världen på elbilar, säger Nevs vd Stefan Tilk till DI.

I Nevs fabriker i Trollhättan utvecklas just nu ett antal nya elbilar då Evergrande har planer på ett 15-tal nya modeller. På kort tid har fastighetsbolaget som är ett av världens 500 största företag växlat in på elbilsmarknaden. I januari i år köpte man 51 procent av Nevs för drygt åtta miljarder kronor.

– Evergrande har redan satsat 20 miljarder kronor på att utveckla nya modeller och bygga nya bilfabriker och fortsätter satsa genom en nyemission som väntas vara klar nästa vecka, säger Stefan Tilk till DI.

När nyemissionen är klar väntas Evergrande äga 85 till 90 procent av Nevs. I sina ambitioner att snabbt ta sig in på den globala elbilsmarknaden har Evergrande på kort tid köpt teknikbolag med knytning till elbilssfären.

Bland annat har man via Nevs gått in som delägare i sportbilstillverkaren Koenigsegg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.